Égés a vb-szereplés, lányaink csak kapták a pofont

Mivel a férfiaknál a nemzetközi szövetség (AIBA) nehezen magyarázható módon idén nem rendezett világversenyt, mondhatjuk, hogy az amatőr ökölvívás legnagyobb 2014-es viadalának a héten Dél-Koreában véget ért női vb számított. S ha csak az itt elért eredményekből indulunk ki, akkor a honi boksz régen teljesített ilyen rosszul.

Deák Zsigmond
2014. 11. 28. 1:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csedzsuban indult tíz versenyzőnk összesen tizenkét mérkőzéséből csak kettő végződött magyar győzelemmel. Ez különösen annak fényében érthetetlen, hogy június elején a bukaresti Európa-bajnokságon négy érmet szereztek a mieink, Kovács Mária (+81 kg) aranyat, Ancsin Katalin (51), Nagy Tímea (75) és Szatmári Petra (81) bronzot. S ne feledjük, London, 2012 óta olimpiai szakágról beszélünk!

Idősebb Balzsay Károly, a női válogatott szakvezetője a hazaérkezést követően érdeklődésünkre nem köntörfalazott:
– Égés ez a szereplés, komoly kudarc, ami nagyon megviselt, el voltam keseredve. Az okok sokrétűek, és természetesen a magam felelősségét vállalom is. Például amolyan menedzselési hibának látom, hogy a jó Eb-szereplés után kifejezetten hangsúlyoztam a válogatott- és a klubedzők magas színvonalú közös munkáját, lehet, hogy kissé hátradőltünk mindannyian. Nem szabad elhallgatni a balszerencsét sem, másfél hónappal a vb előtt egy marokkói versenyen többen súlyos vírust szedtek össze, kórházba kerültek, s hosszú heteket töltöttek betegen, Kovács Mari például az országos bajnokságon sem tudott elindulni, úgy legyengült. Ezek a szemérmes lányok úgy fogalmaztak, néha nem tudták, pisilnek vagy mást csinálnak... Az sem jött jól, hogy csak másfél napunk volt akklimatizálódni a nyolcórás időeltolódásra, no meg nem volt magyar bíró a vb-n, ami a többi mérkőzésvezető és pontozó esetleges jóindulatát kizárta.

A tapasztalt szakember, aki korábban a férfiak válogatottját is irányította, fia, ifjabb Balzsay Károly pedig amatőrként Eb-ezüstig, profiként két szervezet vb-címéig jutott, úgy látja, sokat fejlődtek a riválisok:
– Azt tapasztaltam, hogy az Eb-n hozzánk hasonlóan jól szerepelt nemzetek az oroszok kivételével a vb-n sokkal rosszabbul teljesítettek. Kikaptunk például több olyan töröktől, akiket Bukarestben még megvertünk. Ugrásszerűen fejlődik a szakág, főképp az olimpiai programba kerülés óta, versenyről versenyre erősödnek az ellenfelek. Már ez sem amatőr sport, ha mi viszont így csináljuk tovább, akkor megyünk össze. Ám nem ez a cél, épp most tartottunk egy megbeszélést a szövetségben, levontuk a tanulságokat, s a decemberi edzői értekezleten is minden érintett kollégával megbeszélem a teendőket.

A jobbak közül a kétszeres vb- és négyszeres Eb-győztes Kovács Mária még nem vonul vissza, sőt: lefogyna az olimpián szereplő 75 kilóra, ezt tenné a korosztályos világbajnok Szatmári Petra is, akinek most információink szerint edzőgondokkal is szembe kell néznie. Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke érdeklődésünkre generációváltást és kick-boxos hölgyek bevonását szorgalmazta, utóbbiak mesterével, Zrínyi Miklóssal már egyeztetett is. Aki már csak neve miatt is segíthetne kitörni e szorult helyzetből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.