Éhségsztrájkol a bebörtönzött szurkolóhölgy

Csak férfiröplabdameccsre akart menni, de ez Iránban nők számára tilos. Ezért börtönbe vetették.

Ch. Gáll András
2014. 11. 03. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán fordul elő, hogy a Nemzetközi Röplabda-szövetség (FIVB) kongresszusán az összes küldött hosszan tartó vastapssal fogad egy javaslatot. Az elmúlt hét végén, Cagliariban azonban ez is megesett, igaz, egészen elképesztő ügy kapcsán: az FIVB közgyűlése arra szólította fel Iránt, hogy engedje szabadon Ghoncheh Ghavamit, akit azért börtönöztek be, mert nő létére részt kívánt venni egy férfiröplabda-mérkőzésen Teheránban. Félreértés ne essék, szurkolóként, de Iránban az is tilos, a rendelkezések tiltják a nők számára a férfimérkőzések látogatását.

Az FIVB elnöke, Ary S. Garcia az alábbi levéllel fordult a nemzeti szövetségekhez: „Kedves kollégák! Mint tudott, van egy nő Iránban, Ghoncheh Ghavami, akit 126 napja vettek őrizetbe. Azért tartják fogva, mert részt vett az iráni férfiválogatott röplabdamérkőzésén. Általában nem kívánunk beavatkozni az országok jogszabályaiba, de ezt nem hagyhatjuk szó nélkül. Egyenlő jogokat kell képviselni a sportban. Minden sportban!” Garcia magához az iráni elnökhöz, Hassan Rouhanihoz is eljuttatott egy petíciót, kérve a segítségét.

A brit–iráni kettős állampolgár, egyébként emberi jogi aktivista Ghoncheh Ghavami pár társával egyetemben próbált meg bejutni az Irán–Olaszország válogatott találkozóra; nem a puszta érdeklődés vezette őket, hanem a tiltakozás egy számukra elfogadhatatlan rendszabály ellen. A huszonöt éves hölgy jogi tanulmányokat folytatott Londonban, majd jótékonysági akció keretében írni és olvasni tanított gyermekeket Teheránban. Egészen idén júniusig, amikor letartóztatták, amiért megkísérelt bejutni a fent említett sporteseményre, az Azadi Stadionba. Tette mindezt ráadásul fehér fejkendőben, az előírt sötét helyett.

Ghavamit a stadion bejáratánál tartóztatták le, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de amikor egy héttel később visszatért, hogy személyes dolgait magához vegye, már az Evin börtönbe szállították. Ott száznapi fogva tartás után, október 1-én éhségsztrájkba kezdett, helyzetét pedig tovább súlyosbítja, hogy Iránban tagadják az eredeti vádat, és azt kommunikálják: rendszerellenes tevékenységet fejtett ki, aminek semmi köze a sporthoz és a nők jogaihoz, annál több a nemzetbiztonság veszélyeztetéséhez.

Félő, hogy ezen a vélekedésen és állapoton nem éppen a Nemzetközi Röplabda-szövetség fog majd változtatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.