Federer hátán múlik, ki lesz a Davis-kupa nyertese

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egyetlen testrészen múlik az idei Davis-kupa sorsa: ha Roger Federer háta bírja a megpróbáltatásokat, akkor Svájc nyeri a mától vasárnapig tartó lille-i finálét, ha nem, akkor a házigazda Franciaország.

Deák Zsigmond
2014. 11. 21. 1:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 17-szeres Grand Slam-bajnok legenda, mint ismert, nem állt ki Novak Dokovic ellen a múlt heti ATP-világbajnokság végső csatájára, mert az elődöntőben megsérült a háta, külön érdekesség, hogy épp honfitársa és mostani csapattársa, Stan Wawrinka ellen. Ráadásként össze is ugrottak a 2008-as pekingi olimpiát párosban együtt megnyert régi jó barátok, Wawrinka a riválisa stábjának helyet adó páholy tagjai – például Federer felesége, Mirka – magatartására panaszkodott. Aztán az e hét elején készült kedélyes svájci csapatfotón Wawrinka „nyuszifület” mutatott Federer feje mögött, ami a kibékülésre enged következtetni.

A gyógyulás pedig onnan sejthető, hogy a tegnapi bejelentés szerint a 33 éves korszakos klasszis vállalni tudja a játékot. Ez azért fontos, mert az első Davis-kupa-diadalukra hajtó svájciak 1999 óta tíz nélküle megvívott párharcukból csak egyet nyertek meg. A mai nyitónapon előbb Wawrinka (4. a világranglistán) és Jo-Wilfried Tsonga (12.), majd Federer (2.) és Gael Monfils (19.) csatázik, szombaton a vendéglátóktól a Julien Benneteau–Richard Gasquet páros a Marco Chiudinelli–Michael Lammer helvét kettőssel találkozik, vasárnapi zárásként pedig jön a Federer–Tsonga és a Wawrinka–Monfils mérkőzés.

Azért a franciákról se feledkezzünk meg, hiszen a hazai pálya nagy előny lehet a számukra, szándékosan vitték salakra a párharcot, a lille-i futballstadionban telt ház, 27 ezer néző buzdítására számíthatnak, s bő egy hétig együtt készülhettek Arnaud Clement szövetségi kapitány irányításával a tizedik DK-diadalukra. A korábbi kilenc (1927, ’28, ’29, ’30, ’31, ’32, ’91, ’96, 2001) közül hat zsinórban történt a múlt század húszas-harmincas éveinek fordulóján, s a legutóbbinak is már tizenhárom esztendeje. Idén az ausztrálok könnyed (500) és a németek nehéz (3–2) legyőzése után a címvédő csehek elődöntős felülmúlása (4–1) vezetett újra a csúcs közelébe, a másik ágon Svájc Szerbiát, Kazahsztánt és Olaszországot is egyaránt 3–2-re verte. Federer minden egyesbeli meccsét megnyerte, többek között a videónkban látható csodás pontokkal:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.