Federert megsemmisítette Monfils a DK-döntőben

Az első nap után 1-1-re áll a férfitenisz-Davis-kupa idei döntője Franciaország és Svájc között, érdekesség, hogy a favorit Roger Federer (bár nem fájlalta a hátát) tükörsima vereséget szenvedett Gael Monflistől.

Deák Zsigmond
2014. 11. 21. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy kérdés, kinek hoz szerencsét a „szerencsétlen” tizenharmadik találkozó a férfitenisz-Davis-kupában (DK), a két idei döntős korábbi tucatnyi közös küzdelméből mindenesetre tízet nyertek a franciák, s csak kettőt a svájciak. Az első csata még 1923-ban, a két legutóbbi pedig 2003-ban és 2004-ben zajlott, utóbbiak érdekessége, hogy ezeken már szerepelt Roger Federer. Sőt, a svájciak 17-szeres Grand Slam-tornagyőztes legendája mindkét alkalommal megnyerte az egyéni meccseit, tíz éve az egyiket a rivális jelenlegi szövetségi kapitánya, Arnaud Clément ellen. Most, mint ismert, hátsérüléssel bajlódott a honfi- és csapattársával, Stan Wawrinkával vívott múlt szombati ATP-világbajnoki elődöntője óta, de vállalta a szereplést annak érdekében, hogy a vitrinjéből még hiányzó DK-trófeát megszerezze.

Ezt persze nem teheti egyedül, a pénteki nyitómérkőzést például épp Wawrinka (4. a világranglistán) vívta az átépítés alatt álló párizsi Bercy-sportcsarnok helyett a lille-i futballstadionban a házigazdák legjobbjával, Jo-Wilfried Tsongával (12.). Korábbi öt mérkőzésükből hármat a színes bőrű gall nyert meg, ám most az év eleji Australian Open meglepetés-győztese kiegyenlített. Méghozzá váratlanul simán, az első szettet szűk félóra alatt hozta, a másodikban „rápihent” a folytatásra, összességében esélyt sem adott a szokásosnál is mackósabban mozgó Tsongának 27 ezer tomboló néző előtt.

A második egyéni derbin Roger Federer (2.) és Gael Monfils (19.) csapott össze, a vendégek korszakos klasszisa mellett állt az eddigi mérleg (8-2 neki) s az, hogy idei két meccsükön is jobbnak bizonyult, viszont hátsérülése bizonytalanságot jelentett. No de ekkorát! Bár nem kért ápolást és nem panaszkodott, alig „húzta meg” az ütéseit, a motivált francia viszont megérezte a vérszagot, s egy háromnegyed óra alatt lemosta a salakról a favoritot. Ma a párosoknál Benneteau, Gasquet–Chiudinelli, Lammer derbit rendeznek, hazai esélyekkel, amely jelen esetben a lélektani után a valódi előny megszerzését jelentheti. Vasárnap pedig kiderül, Federer vállalja-e, s ha igen, milyen állapotban a második egyesét.

Davis-kupa, döntő, 1. nap. Franciaország–Svájc 1-1
– Tsonga–Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6,
Monfils–Federer 6:1, 6:4, 6:3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.