Fél év után derült ki: lebukott az olimpiai bajnok

Szun Jang májusban bukott meg, már le is töltötte a büntetést.

Ch. Gáll András
2014. 11. 24. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legjobb kínai férfiúszója még a májusi országos bajnokságon produkált pozitív mintát trimetazidinnal. Ez a stimuláns idén januárban került fel a doppinglistára, és csak versenyen nem lehet használni.

A kiszabott három hónapos büntetést Szun Jang letöltötte, így augusztusban már szerepelhetett az Ázsia-játékokon, amelyen három számban – 400 és 1500 méter gyorson, 4×100-as gyorsváltón – is aranyérmes lett.

A kínai sportvezetés indoklása szerint azért csak most hozta nyilvánosságra Szun esetét, mert most érkezett el a határideje a doppingteszt-eredmények és a fegyelmi határozatok közzétételének. Az úszó mellett a csapatdoktor és az edzői stáb is büntetést kapott, de azt nem közölték, hogy milyen mértékűt.

A hatalmas termetű, két centi híján kétméteres Szun a 2012-es, londoni olimpián négy számban állt dobogóra: megnyerte a 400 és világcsúccsal az 1500 méter gyorsot, második lett 200 méter gyorson, a 4×200-as gyorsváltó tagjaként a harmadik helyen végzett. Világbajnokságon eddig ötször diadalmaskodott. Első nagy eredményét a 2009-es római világbajnokságon érte el, ahol 17 évesen bronzérmet szerzett az 1500 méteres gyorsúszásban. A sportoló ötszörös világbajnok, továbbá világcsúcstartó.

Szun Jangot tavaly novemberben hétnapos elzárásra ítélték, mert jogosítvány nélkül vezette Porsche terepjáróját szülővárosában, Hangcsouban, és busszal karambolozott. Az úszó a Twitter kínai megfelelőjén, a Weibón mentegetőzött, azt állította, a Porsche nem az övé volt, hanem az egyik rokonáé, és azt is írta, hogy rettenetesen szégyelli magát a történtekért.

Júniusban az orosz Kszenyija Rizsova világ- és Európa-bajnok atlétát tiltották el trimetazidin miatt, ő kilenc hónapig nem versenyezhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.