Felbecsülhetetlen értékű, örök Gyarmati-örökség

Gyarmati Dezső számára a CCCP a szovjet tankon és sportmelegítőn 1956-ban ugyanazt az érzetet keltette.

Ch. Gáll András
2014. 11. 01. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elmúlt nyolcvanhárom éves, de nem áll rá a szám, hogy Dezső bácsinak szólítsam. Egyébként zavarná?
– Köszönöm, kedves, de nem zavarna. Elég korán kezdtem edzősködni, így már fiatalon bácsiztak a szülők, még akkor is, ha esetleg idősebbek voltak nálam.

– Illett volna gratulációval kezdenem a beszélgetést, hiszen az októberi ünnepen megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Sok embernek ez lenne élete legnagyobb elismerése, de önnek három olimpiai arany után mennyit jelent? Úgy is kérdezhetném, mire a legbüszkébb?
– Sokrétű kérdés. Természetesen a sportteljesítményemre, a családomra, a civil életemben pedig 1956-ra. Mert az élsportolók közül talán én váltam leginkább részesévé a forradalomnak, de csak addig voltam itthon, amíg felvonultunk, bizakodtunk, győztünk. A szomorú végben, a tragédiában már nem vettem részt, november negyedike híre a repülőn, Melbourne felé ért minket.

– Gondolatban máris Melbourne-be értünk, mindjárt itt a szovjet meccs. Előtte azonban tisztázzunk egy-két részletet, amelyek általában elsikkadnak a közhelyes, tendenciózus emlékezetben! Először is, a pólókeret 11 főből állt, utólag úgy tekintünk rájuk, mint csupa elkötelezett forradalmárra. Pedig gondolom, nem voltak mindannyian azok; és akik nem, azok a szovjet bevonulást éltették, majd utána együtt ugrottak be a vízbe?
– Valóban nem volt mindenki forradalmár. A többség igen, azt is tudtuk, ki nem, de ez nem volt téma közöttünk, és játék közben végképp semmit nem számított. Mi abból a medencéből csak győztesen jöhettünk ki, ez mindannyiunk számára nyilvánvaló volt. De nem volt egyszerű a feladat. Ahogy megérkeztünk Melbourne-be, különféle segélyszervezetek rohantak meg minket, öt-hat napon át csak szédelegtünk, ki-ki sétálgatott, ki-ki iszogatott, Rajki Béla szövetségi kapitány mondta is nekem: Dezső, baj lesz, szétesik a csapat. Azt feleltem, igen, ezért leültünk beszélgetni, és Rajki ekkor kijelentette: akármit is érezzünk, az olimpia után akármerre is induljunk, mindenki azzal segíthet magán is a legtöbbet, ha megnyerjük az aranyérmet.

– Ami végül a jugoszlávok feletti, 2-1-es győzelemmel lett meg, de ma már csak a szovjetek elleni 4-0 a téma. Önök úgy néztek az ellenfél játékosaira, mint sportolókra, akik talán ugyanúgy saját rendszerük áldozatai, vagy úgy, mint a megszálló szovjet katonára, aki épp a Corvin közt lövi?
– Bevallom, én az utóbbit láttam bennük. A tankokon, amelyek széttaposták a forradalmat, ott állt a CCCP felirat, és ugyanezt a négy betűt olvashattuk a szovjet sportolók melegítőjén. Számomra a kettő akkor ugyanazt jelentette, de mástól is hallottam, amint meglátta a szovjet csapatot: na, itt vannak. Nyolcezer ember zsúfolódott össze az uszodában, legalább annyi rekedt kinn, az óriási érdeklődés abból is adódott, hogy sehol másutt, se az egyéni, se a csapatversenyek során nem találkoztak a magyar és a szovjet sportolók egymással. A forradalmat itthon már leverték, de kisebb fegyveres gócok még tartották magukat Magyarországon, ez is meghatározta a hangulatot. Tetszik, nem tetszik, az a mérkőzés a történelmünk részévé vált. Nem nagy, de kis részévé. A meccsen egy ideig semmi különös nem történt, vezettünk 1-0-ra, 2-0-ra, 3-0-ra, majd 4-0-ra, gyömöszöltük egymást rendesen, aztán fél perccel a vége előtt az egyik szovjet nem bírta már tovább a gyűrődést, és a víz felett visszakönyökölt Zádor Ervinnek. Eltalálta a szemét, ahol két kisebb sérülés keletkezett, a hajszálerek megrepedtek, Ervin picit megszédült, aztán elindult a kiúszó irányába. Csakhogy ott nem volt közönség, a másik oldalon viszont nyolcezren ültek, ezért én odakiáltottam neki: ne arra ússz, menj a tribün felé! Ebben volt némi tudatosság. Mire a közönség elé ért, a vér összefolyt a vízzel, a fél melle csupa vér lett, pedig ott természetesen nem sebesült meg, csak úgy látszott. A publikum viszont megőrült, el akarta kapni a szovjet játékosokat, akiknek úgy kellett kimenekülniük. Azt a mérkőzést a mai napig nem fújták le, de a nyugati bulvársajtónak csak az számított, hogy Magyarország legalább egy helyen megverte a Szovjetuniót, ráadásul vér is folyt. 1956 és Melbourne nekem is a legmaradandóbb élményem, más, mint egy „egyszerű” olimpiai bajnoki cím.

– Amiből azért akadt még kettő, 1952-ből és 1964-ből. Az 1956-oshoz viszonyítva mekkora az értékük?
– Nehéz az összehasonlítás, mert mindkettő békés körülmények között született meg. 1952-ben, először nyerni csodálatos volt, de rossz érzést keltett, hogy Helsinkiben a „béketábor” teljesen elkülönült, a vasfüggöny mögötti és a szabad világot elzárták egymástól. Tokióban pedig harmadszor nyertem.

– Nem akármilyen előzmények után, hiszen Melbourne-ből külföldre távozott, majd miután 1958-ban hazatért, két évre eltiltották, és az írásos dokumentumok szerint segédmunkásként dolgozott. Mégis meglett a tokiói arany is, a harmadik. A háromból szíve szerint adna egyet olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó leányának, Gyarmati Andreának? Van amiatt hiányérzete, hogy Andrea esélyesként nem nyert olimpiát Münchenben?
– Ha nem ragad be pillangón, talán nyer, de beragadt, és ez, ugyebár, a „ha” kategóriája. Ami tény, második és harmadik helyezést szerzett, de ez valamiért inkább megmaradt az emberekben, mintha első lett volna.

– Bő tíz éve még úgy tűnt, a magyar pólónak az örökkévalóságig két háromszoros olimpiai bajnoka lesz, Gyarmati és Kárpáti. Erre a Sydney, Athén, Peking triplázásnak köszönhetően 2008-ban még hatan csatlakoztak önökhöz. Talán gonosz kérdés, de nem bánta picit?
– Egyáltalán nem gonosz kérdés, hanem reális. Nem bántam, sőt, azt kívánom, bárcsak minél többen lennénk.

– Könnyen nagyvonalú, a nyolc olimpia, nyolc érem mérlegét úgysem dönti meg senki, soha.
– Igen, engem valószínűleg azért emelnek ki, mert a játékos-pályafutásom után edzőként is átlagon felüli eredményeket értem el. Még az 1930-as évek nagy csapatához is élő kapocs vagyok, mert kicsi koromtól naponta jártam a Császár uszodába, még Komjádi Bélát is láttam

– a magyar póló atyját? Hogyan? Hiszen fiatalon elhunyt agyvérzésben.
– Pedig előttem van a képe: kicsi, köpcös bácsi, de személyesen természetesen nem ismertem. Szóval, játékosként valóban öt olimpián jártam, a három arany mellett 1948-ból, Londonból van egy ezüstöm, 1960-ból, Rómából egy bronzom, 1972-ben, Münchenben Rajki Béla segítőjeként másodikok lettünk, 1976-ban és 1980-ban pedig én voltam a szövetségi kapitány, és Montrealból aranyat, Moszkvából bronzot hoztunk. Sőt, az amerikaiak 1984-ben meghívtak Los Angelesbe, ahol vendégként érmet nem nyerhettem, így a kilencedik olimpiámról emlékplakettel jöttem haza.

– Amikor a rendszerváltás után politikai pályára lépett, és az Antall-kormány idején az MDF országgyűlési képviselője volt, még az is elképzelhetőnek tűnt, hogy 2010-ben nem ön kapja, hanem ön nyújtja át valakinek a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést
– 1990-ben Antall József miniszterelnök úr kihívott a parlament folyosójára, és azt mondta: Dezső, szeretnénk, ha államtitkári rangban elvállalnád a magyar sport irányítását. Én erre azt feleltem, miniszterelnök úr, köszönöm, de a három olimpiai bajnoki cím az én hiúságomat tökéletesen kielégítette. Ez minden hasonló helyzetre érvényes azóta is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.