Felnőtt úszó-vb-re utazik a 13 éves csodagyerek

Tucatjával döntögeti a korosztályos csúcsokat

Ch. Gáll András
2014. 11. 26. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először 2008-ban írtunk róla, már akkor csodagyereknek számított, pedig még csak hétéves volt. Most pedig, 13 évesen a dohai rövid pályás világbajnokságra készül, pénteken utazik el a magyar válogatottal, benne egy évfolyamtársával, a vele egyidős kőbányás Késely Ajnával. Minden idők legalacsonyabb átlagéletkorú magyar vb-csapatának üdvöskéje ez a 161 centis, 49 kilós bajai kislány, Gyurinovics Fanni. Aligha lesz világbajnok Katarban, de Kiss László szövetségi kapitány szerint a dohai tapasztalatszerzésnek is köszönhetően már másfél év múlva, a riói olimpián berobbanhat az élvonalba, a 2020-as tokiói pedig már borítékolhatóan az ő ötkarikás eseménye lesz.

Hogyan tudtad meg, hogy utazol Dohába? – kérdeztük az ifjú tehetséget.
– Pár napja, amikor apa este hazajött a munkából, azt mondta, van egy meglepetése számomra. Annyira nem sejtettem, miről van szó, hogy csípőből visszakérdeztem: „Kistestvérem születik?” Merthogy jó lenne Lilike mellé még egy Apa elkezdett nevetni, majd megrázta a fejét, és azt mondta, nem, csak annyi, hogy utazom a világbajnokságra.

– Ha valaki egy éve azt mondja, 2014 decemberében utazol a felnőtt vb-re, mit szólsz?
– Hogy ne tréfáljon. Tavaly ilyenkor amúgy sem volt valami fényes a hangulatom, a serdülő országos bajnokság nem sikerült túl jól, magam alatt voltam. Éppen elkezdtünk dolgozni Széles Sanyi bácsival, és a rombolás kellős közepén tartottunk.

– Rombolás?!
– Sanyi bácsi azt mondta, hogy újra kell építeni a stílusomat minden úszásnemben, de ahhoz előbb vissza kell mennünk az alapokhoz. És szép lassan elkezdtük újra tanulni az úszást. Két hónap után mutatkoztak az első jelek. Sanyi bácsi nem is engedte, hogy gyorsan ússzak, csak a stílusra figyeltünk. Például megtanított a mellúszásra.

– Nem csoda, annak a professzora.
– Igen, de nekem a hátúszás volt a kedvencem, ő viszont azt mondta, mellúszót farag belőlem. És szép lassan kezdett összeállni a mozgásom, olyannyira, hogy Dohában az 50 és a 100 m gyors mellett a három mellúszó számban neveztek.

– 2008-ban még arról voltál híres, hogy a világon a legrövidebb idő alatt úszod az 50 és a 100 m gyorsot a korosztályodban. Most meg ez a mellúszás
– A gyorsúszó sprintszámokat most is kedvelem, igazából valamennyi úszásnemet szeretem, s a vegyest is, de ebben vannak nálam jobbak a magyar mezőnyben.

– A 4x100 m-es vegyes váltóban a nyári debreceni ob-n nyolctized másodperces hátránnyal ugrottál a medencébe az újpesti staféta hajráembereként, és éppen Késely Ajna volt az ellenfeled az élen haladó Kőbánya SC-ből. És a végén három tizeddel megverted, 1,1 másodpercet hozva azon a riválison, aki tavaly a serdülő ob-n legyőzött ebben a számban. Tombolt az uszoda.
– Nekem az jelentette a visszatérést, akkor kezdtem el újra bízni magamban. 56,45 másodperc volt a részidőm, aztán Egerben a serdülő ob-n egyéniben, repülőrajt nélkül is megúsztam az 56,45-öt. Hat aranyat szereztem a serdülő bajnokságon, a 200 m gyorson elért 2:01,81 perces időmet tartom a legtöbbre, négy másodpercet javítottam, és ez három korosztályban is országos csúcs, 13-tól 15-ig. Aztán Százhalombattán, a rövid pályás felnőtt ob-n már 1:59,8-at úsztam 200 gyorson.

– Mégsem indulsz ebben a számban Dohában.
– Nem, mert Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn jobb nálam.

– Milyen tervekkel utazol a világbajnokságra?
– Mind az öt számban meg akarom javítani az egyéni csúcsomat. Az edzőim nem akarnak nagy terhet rakni rám, de én titokban abban bízom, hogy el tudok csípni egy középdöntős helyezést. Nem tehetek róla, utálok veszíteni, bennem van a velem született eredménykényszer.

– Egyesek megpróbáltak szembeállítani kőbányás riválisoddal, a szintén roppant tehetséges Késely Ajnával. Milyen a viszonyotok?
– Igazából semmilyen, nem sokat beszélgettünk eddig, de azt sem bánnám, ha barátnők lennénk.

– Dohában eleget lesztek majd együtt. Amúgy hogy állsz a 25 méteres medencével? Hagyományosan nem ez a magyar úszók műfaja
– Én szeretem a sok fordulót, ebben, úgy érzem, jó vagyok. A víz alatti delfinezéssel sincs gondom, akár 25 méterig is tudnék delfinezni, csak egyfelől 15 méteren túl tilos, másfelől három tempó után már célszerű feljönni a felszínre.

– Megannyi edző keze alatt megfordultál: Baján Kiss József tanított meg úszni, Hosszú Katinka nagypapája, Bakos László fedezett fel, Pécsen Anatolij Petrov, Kiskunhalason, abban a legendás 19-szer 8 méteres medencében Novotny Attila, a Jövő SC-ben, majd a Vasasban Magyarovits Zoltán tanítványa voltál, itt az Újpestben pedig ki is az edződ valójában?
– Legtöbbet Kutasi Gergely és Széles Sándor foglalkozik velem, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs inkább Gyurta Danit és Gegét edzi.

– Kit vallasz – a medencében – a példaképednek?
– Hárman is vannak: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Egerszegi Krisztina. Az álmom pedig az, hogy olimpiai bajnok legyek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.