Földönkívüli Hóhérral találkozik a K.O.-király

Bernard Hopkins, a „Hóhér” a WBA és az IBF, Szergej Kovaljov a WBO profi bokszszervezet félnehézsúlyú világbajnoki övét teszi kockára kettejük címegyesítő mérkőzésén.

Deák Zsigmond
2014. 11. 08. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb a Hóhér (Executioner), majd a Földönkívüli (Alien) becenevet aggatta magára a hivatásos ökölvívás veterán klasszisa, Bernard Hopkins, de azt kell mondanunk, van is benne valami, mert nem mindennapos, hogy valaki 49 évesen világszintűt produkáljon a kötelek között. Márpedig a 55-6-2-es mérlegű, korábban középsúlyban villogó amerikai bunyós momentán a derekán viseli a WBA és az IBF szervezet félnehézsúlyú vb-övét, s magyar idő szerint vasárnapra virradóra Atlantic Cityben hozzájuk tenné még a WBO címét is. (A gálát a Sport1 élőben közvetíti 3 óra 45-től).

A fiatalon börtönviselt bunyós több mint huszonhat éve, 1988 októberében kezdte profi pályafutását, méghozzá vereséggel, ennek ellenére 1993-ban eljutott az IBF középsúlyú vb-címmeccséig, de kikapott a feltörekvő ifjú sztártól, Roy Jones Jr-tól. Akinek aztán 2010-ben, már két kategóriával feljebb visszavágott! Ám e két derbi között 1994 végétől 2005-elejéig, több mint egy évtizeden át ült különböző szervezetek középsúlyú trónján, s félnehézsúlyban is a legszűkebb elithez tartozik. A jelek szerint nem fog rajta az idő, hiszen jövő januárban már betölti az ötvenet.

Most úgy néz ki, Bernard Hopkins emberére akad a WBO-címvédő Szergej Kovaljovban, aki nem csak veretlen (25-0-1), hanem igazi K.O.-király, hiszen profi győzelmei közül csak kettőt nem kiütéssel nyert meg. A cseljabinszki születésű, de 2009-ben indult hivatásos karrierje óta az Egyesült Államokban, a floridai Fort Lauderdale-ben élő orosz sportoló áprilisban volt 31 éves, de riválisához képest szinte csecsemőnek számít. Persze ki nem? S nyilatkozatában is elmarad tőle: „Bernard szövegel és bunyózik, én csak bunyózom. Nincs stratégiám, odaállok és harcolok, mintha az utcán lennék.” Hopkins sziporkája a következő: „Sokat néztem a srácot, előszedtem az amatőr meccseit, tudom, hogyan veszi a levegőt, hogy ül le a szünetekben, mikor mit gondol, kívülről-belülről ismerem.” No majd meglátjuk, mindez mennyit ér a Boardwalk Hall ringjében. Addig is egy kis kedvcsináló:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.