Generációk harca Szocsiban

Viswanathan Anand nagyon feni a fogát a feleannyi idős Magnus Carlsenre a sorsolással ma kezdődő sakkvilágbajnoki döntőben.

2014. 11. 07. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viswanathan Anand a letűnt időket felidézve címe elvesztése után egy évvel máris visszavághat Magnus Carlsennek a megnyitóünnepséggel ma Szocsiban megkezdődő sakkvilágbajnoki döntőben (az első partira szombaton kerül sor). Tavaly, ugyancsak ősszel, a túlnyomó többség az akkor még 22 éves norvég kihívót tartotta a páros mérkőzés esélyesének, de arra senki sem számított, hogy a világelső ekkora fölénnyel győz. A tizenkét játszmásra tervezett meccs már a tizedik parti után véget ért, hiszen Carlsen 6,5–3,5-re vezetett, azaz behozhatatlan előnyre tett szert.

Anandot természetesen nagyon megviselte a ráadásul hazai pályán, az indiai Csennaiban elszenvedett, már-már megsemmisítő vereség, először nem is akart elindulni az új világbajnok-jelölti ciklusban. Többek között a korábbi világbajnok, Vlagyimir Kramnyik unszolására nevezett be mégis a hanti-manszijszki tornára, amelyen aztán meggyőző fölénnyel lett első. Három partit megnyert, s mivel a vetélytársak körbeverték egymást, végeredményben egypontos előnnyel győzött.

Az egykori csodagyerek immár 44 éves, a világbajnokjelöltek versenyét csak Viktor Korcsnoj nyerte meg nála is korosabban, 1981-ben már 50 éves volt. Másfelől a sakktörténelemben visszavágóra legutóbb Garri Kaszparov és Anatolij Karpov között került sor, igaz, ők 1984 és 1990 között ötször is megmérkőztek egymással, s egy-egy páros meccs nem csupán tizenkét játszmából állt. Még régebben Mihail Botvinniknak előjoga volt a visszavágóra, amivel Vaszilij Szmiszlovval és Mihail Tallal szemben is sikeresen élt.

A papírforma ezúttal is Magnus Carlsen diadalát ígéri, hiszen 2863 Élő-ponttal vezeti a világranglistát, miközben Anand 2792-vel csak a hatodik. Azért akadnak intő jelek. Egy éve nagyobb volt a különbség: 2870, illetve 2775. Továbbá Anand nem csupán a vb-jelöltek tornáját nyerte meg, hanem az úgynevezett Grand Slam-döntőt is, Carlsen viszont a norvégiai Tromsőben megrendezett augusztusi sakkolimpián, majd ezt követően az Élő-pontátlag alapján a sakktörténelem legrangosabb versenyén, a Sinquefield Kupán sem villogott. Saint Louisban az olasz Fabiano Caruana három ponttal előzte meg, bámulatos hetes nyerőszériájával elhomályosította a világbajnokot.

Magnus Carlsen azóta nem vívott hivatalos partit, ami arra utal, hogy komolyan készül a döntőre. Szocsi helyett szeretett volna másik helyszínt kiharcolni, amivel végül nem járt sikerrel. De ha tavaly Csennaiban győzött, akkor ezen igazán nem múlhat a sikere.

Tavaly Lékó Péter is segítette Anand felkészülését, idén legfeljebb lelki támogatást nyújthat, hiszen jelenleg Moszkvában, a Tigran Petroszjan-emlékversenyen sakkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.