Győrben is kaphatna egy pofont a bárdolatlan edző

Az ETO a Viborgot fogadja, amelynek trénere tavaly a Fradit alázta, a minap pedig a Győrt szólta le.

Ch. Gáll András
2014. 11. 08. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dalmose mester a múlt vasárnapi Viborg–ETO meccs előtt kijelentette, hogy klasszis kapusa, Katrine Lunde kiesésével a Győr negyven százalékot gyengült, és már nem is tartja a BL esélyesének. Ehhez képest Amorimék úgy nyertek 30-25-re Dániában, hogy már kilenc góllal is vezettek, a babát váró Lunde mellett az ugyancsak kismama Görbicz Anita csupán heteseket lőni szállt be, Susann Müller és Orbán Adrienn pedig sérülés miatt hiányzott. A győri visszavágóra Müller, a német gólzsák ismét bevethető lesz – a hétközi siófoki kupameccsen már visszatért –, így remélhetőleg újabb leckét kap a Viborg. No meg Dalmose is, aki idén márciusban azzal lopta be magát a magyar kézilabdahívek szívébe, hogy csapata Ferencváros elleni KEK-negyeddöntőjének 49. percében a kispad előtt fekvőtámaszozni kezdett, mert – mint utóbb elárulta – megfogadta, hogy tízgólos különbségnél így tesz.

Ambros Martíntól, a Győr mesterétől természetesen nem várunk hasonló, a sport – és magára valamit adó sportember – szellemiségétől idegen kunsztot, arra viszont kifejezetten kíváncsiak lennénk, miként viselkedik Dalmose sporttárs mínusz tíznél.

Martín klubja honlapjának nyilatkozva mindenesetre még a viborgi bravúrt idézte, ekképpen: „Kölcsönöztem egy hasonlatot a háromszoros olimpiai bajnok vízilabda-kapitánytól, Kemény Dénestől, és azt mondtam a lányoknak, hogy legyünk olyanok, mint az éhes cápa: ha kitörik egy fogunk, nőjön a helyére egy új, és űzzük-hajtsuk az ellenfelet, mintha a zsákmányunk lenne. A lányok kiválóan teljesítettek, mindenki hozzátett egy szeletet a győzelemhez. Borzasztóan örülök, hogy a rutinosabbak mellett a fiatal játékosoknak is lehetőségük van megmutatni az oroszlánkörmeiket: az előző BL-meccsen Planéta Szimonetta és Anna Szeny remekelt, most Korsós Dorina játszott kiválóan, tehát nagyon bizakodó vagyok a jövőt illetően.”

A spanyol válogatott irányító, Macarena Aguilar is az, annál is inkább, mert Görbicz Anita „más irányú elfoglaltsága miatt” kulcsszerep vár rá a BL-folytatásban. Mint mondja, áll is elébe: „Amikor Ambros felhívott nyár elején, hogy szívesen látna a győri csapatban, elárulta nekem, mi áll a meghívásom hátterében. Nem kis feladat ez számomra, ezt már akkor éreztem. Hiszen Görbe [Görbicz Anita – a szerk.] a világ legjobb irányítója, utánozhatatlan játékintelligenciával, játékstílussal, így igencsak össze kell kapnom magam, ha a nyomába akarok érni. Most, hogy Misivel [Kovacsics Anikó – a szerk.] ketten maradtunk az irányítóposztra, kicsit érzem is a nyomást a vállamon, de örömmel állok elébe, és mindent megteszek, hogy gólokhoz és győzelmekhez segítsem a csapatot.”

Macarena a Viborg elleni visszavágóval kapcsolatban arra int: „Szerintem az a fontos, hogy ne a vasárnapi győzelmünk tudatában készüljünk, hanem képesek legyünk a mostanit teljesen új meccsként kezelni. Igaz, hogy megnyertünk kint egy fontos csatát, de biztosra vehetjük, hogy a dánok győzni jönnek Győrbe. A vasárnapi mérkőzést megnézzük majd a csapattal, elemezzük a hibáinkat, főleg a második félidő hullámvölgyét, és igyekszünk kijavítani őket, hogy ezt a két pontot is itthon tartsuk.”

Mert ha ez a kettő is meglesz, aligha kétséges, hogy a középdöntőt a maximális nyolc ponttal kezdi a címvédő. No meg egyébként is, dánokat verni női kézilabdában önmagában is öröm.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.