Hamilton vagy Rosberg? A végén csak egy maradhat

A mercedeses párbajban a brit pilóta helyzeti előnyben várja az esztendő utolsó futamát.

2014. 11. 21. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eleinte jó néhányan hitték, nem is olyan rossz ötlet Bernie Ecclestone agyszüleménye, miszerint a szezonzárón dupla pontokat osztanak, mert így marad izgalom a végére. Most viszont már a Mercedes istállónál feszengenek is miatta – no persze nem Nico Rosberg.

Lewis Hamilton (nyitóképünkön) idén eddig a tizennyolc futamból tízet megnyert, Rosberg csak ötöt, előbbi háromszor esett ki, utóbbi kétszer, a különbség kettőjük között tizenhét pont, mégis előállhat az a helyzet, hogy a házon belül egymással háborúban álló felek közül a német pilóta lesz a világbajnok. Ám ebben az esetben nem kevesen mondanák azt, hogy vérlázító igazságtalanság történt, és lássuk be, ebben van is valami. (Jövőre vélhetően már nem is lesz duplázás az évadzárón.)

Rosbergnek mindenesetre nem elég győznie Abu-Dzabiban, valakinek még be kellene furakodnia Hamilton elé, miként idén ez egyszer már megesett: Hockenheimban Valtteri Bottas Williamsének sikerült. Mivel idén Daniel Ricciardo (Red Bull) is nyert már három futamot, vegyük azt, hogy Rosberg csak második lesz, ekkor az ő szemszögéből nézve a brit a hatodik helynél előrébb nem végezhet. Márpedig idén ha célba ért, mindig dobogós volt, így Rosberg inkább csak abban bízhat, hogy riválisával megint kibabrál a technika.

„Akár nyerek, akár veszítek, dupla pontok ide vagy oda, büszke vagyok arra, amit ebben a szezonban elértem. Hiszek abban, hogy megnyerhetem a vb-t, a leintésig bármi megtörténhet” – mondja a német versenyző, akinek édesapja, Keke Rosberg 1982-ben úgy lett világbajnok a Williamsszel, hogy a tizenhat futamból mindössze egyet nyert meg.

Hamilton 2007-ben újoncként egyetlen ponttal bukta el a vb-címet, pedig az utolsó futam előtt ő állt az élen – a végén Kimi Räikkönen örülhetett –, 2008-ban pedig egy pont előnnyel lett világbajnok, de ezt is majdnem elszúrta: az utolsó kör utolsó kanyarjában tudott előzni, így jött be az ötödik helyre, amivel még éppen maradt az előnyéből Felipe Massa előtt. „Úgy érzem, mintha az első vb-címemért küzdenék, bár kétségtelen, hogy 2008 óta idősebb és tapasztaltabb is lettem” – mondja a brit versenyző. Vasárnap délután kiderül, az „egyéves háború” végén mennyit segít a hat esztendő tapasztalata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.