Hosszú Katinkának a banális hiba is belefért

Hosszú Katinka végül is csupán egy „hibaponttal” zárta a százhalombattai rövid pályás országos bajnokságot.

FT
2014. 11. 08. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszószövetség beszámolója alapján Hosszú Katinka nagy menetelése egy banális hibán hasalt el kis híján: a délelőtti előfutamok során ugyanis elszámolta a hosszokat – nem csoda, gyakorlatilag megállás nélkül úszott –, és 350 méternél megállt. Egyébként kevés híja magával rántotta Novoszáth Melindát, aki ugyan haladt volna tovább, de visszatért a falhoz – a két versenyző aztán Katinka edzőjének, Shane Tusupnak a kurjongatására nekilendült, és végül épphogy becsusszant a fináléba a hetedik és nyolcadik helyen.

Katinka aztán délután ezt idei legjobb idejével kompenzálta, amivel megerősítette második helyét a világranglistán 400 gyorson. Miután a többi számban is nyert (plusz a váltóban is), joggal mondhatta a 800 gyors ezüstérmére utalva: „A mostani időből látszik, hogy a tegnapi 800 csak a fejről szólt. Hogy ilyen sorozat mellett a 400-on megjavítsam a legjobbamat, mutatja, hogy az erővel nincs gond, de néha vannak apróbb mentális hullámvölgyek.” A 16 (17) arany és az egy ezüst szép produkció, de Katinka emiatt nem ünnepel. „Ez a bajnokság kizárólag a felkészülésről szólt, például ma reggel is hatkor kezdtünk a tornateremben – Kiss Laci bácsi intézte, a helyi munkatárs nem kis örömére... Szakmailag jól sikerült ez a három nap, holnap pedig alighanem pihenek egyet.”

A férfiaknál a harmadik nap hozta az első duplázást, az egyre figyelemre méltóbb formát mutató Bernek Péter a 200 gyors után – melyen három századdal előzte meg Kozma Dominikot – az eseményt záró 1500 gyorsat is megnyerte. Verrasztó Dávid 400 vegyesen remekelt: jelenleg harmadik helyen áll a világranglistán Dubajban mért idejével, most pedig nagyon közel került ahhoz az eredményéhez, amelyet még az Eb-ről hozott csúcsformájában ért el augusztus végén – ez biztató egy hónappal a vb-rajt előtt.

 

A nap végén néhány vidámabb pillanat következett, a férfi gyorsváltó rajtja előtti pillanatokban ugyanis elromlott az időmérő, mire a hangszórókból szinte azonnal felharsant Zámbó Jimmy „Egyszer megjavulok én” című száma, ami miatt a rajtkövek irányából meglehetősen epés megjegyzéseket küldtek az úszók a zenepultot kezelő Petrov Iván felé... Az óra aztán valóban megjavult – és „jól tette”, hiszen a gyorsváltót nyerő dunaújvárosi kvartett a bajnokság első és egyetlen felnőtt országos csúcsát állította fel.

Ami a további csúcsokat illeti, a fiatalok ismét nagyot alakítottak, hiszen délelőtt 14, délután újabb 5 korosztályos rekord dőlt meg, a három nap alatt összesen 54 évjáratos csúcsot állítottak fel (és ebből már a Jövő bajnokai programban szereplő ifjak is kivették a részüket).

Kiss László szövetségi kapitány nem véletlenül értékelt elégedetten: „Hetedszer rendeztük meg Százhalombattán a rövid pályás országos bajnokságot, és létszámában és minőségében ismét minden idők legjobbjának ítélem az ideit. Óriási versenyeket láttunk, kitűnő eredményekkel, a rengeteg évjáratos csúcs mutatja, nagyon sok tehetségünk van. A válogatottak számára most következik az igazi csúcsforma kialakítása, a jövő héttől szinte mindenki edzőtáborba vonul, így itt, Battán, továbbá Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Balatonfűzfőn készülnek a legjobbjaink, hogy aztán Dohában folytatódjék a nagy sorozat, hiszen szeretnénk teljessé tenni a Grand Slamet, azaz aranyakat hozni a rövid pályás világbajnokságról is, ahogy eddig sikerült a junior Eb-ről, az ifjúsági olimpiáról és a felnőtt Európa-bajnokságról.”

A több jó eredmény miatt a szokásosnál is hosszabb időt vesz igénybe a Dohába utazók névsorának véglegesítése – Kiss László alighanem csak kedden hirdeti ki a vb-csapatot.

Rövid pályás országos bajnokság, 3. nap:

A magyar bajnokok:

férfiak:
50 m hát: Nagy Péter (Vasas) 24.85
100 m pillangó: Cseh László (Kőbánya SC) 52.51
200 m gyors: Bernek Péter (válogatott) 1:44.10
400 m vegyes: Verrasztó Dávid (Jövő SC-Veolia) 4:03.11
1500 m gyors: Bernek Péter (válogatott) 14:46.18
4x50 m gyorsváltó: Dunaferr 1:28.99 – új országos csúcs
(Takács Krisztián, Sincki Ádám, Gyárfás Bence, Balog Gábor)

nők:
50 m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 26.70
100 m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 58.07
200 m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 2:05.85
400 m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 4:00.33
400 m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 4:30.97
4x50 m vegyes váltó: Vasas 1:53.55
(Kovács Nikolett, Ferenczi Fanni, Hosszú Katinka, Márka Adrienn)

Különdíjak (legértékesebb eredmények, LEN-pontok alapján):

férfiak:
1. Verrasztó Dávid (Jövő SC-Veolia) – 1009 pont (400m vegyes)
2. David Gamburg (Izrael) – 1007 pont (100m hát)
3. Bernek Péter (válogatott) – 997 pont (400m gyors)

nők:
1. Hosszú Katinka (Vasas) – 1002 pont (100 m hát)
2. Verrasztó Evelyn (Jövő SC-Veolia) 955 pont (200 m vegyes)
3. Kapás Boglárka (BVSC-Zugló) 951 pont (800 m gyors)

Az éremtáblázat élcsoportja:
Vasas        17    4    4
Kőbánya SC    8    11    8
Jövő SC    3    6    3

A pontverseny élcsoportja:
1. Kőbánya SC    3155
2. Vasas SC        3025
3. Jövő SC        1130

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.