Karddal mennek egymásnak Budán

A világranglista első tizenhat helyezettje indul a budapesti világkupa-versenyen.

2014. 11. 19. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gerevich–Kovács–Kárpáti világkupa-verseny több mint fél évszázados történelemre tekint vissza, hiszen a sorozatot 1962-ben hívták életre. A sors fintora, hogy a magyar sport három ikonja éppen nem sokkal korábban vonult vissza az aktív vívástól. A névadók, Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf 1932 és 1960 között tizenkilenc olimpiai aranyérmet nyertek úgy, hogy közben a II. világháború miatt az ötkarikás játékok kétszer is elmaradtak.

A Hungária-kupa néven indult viadal a világ túlzás nélkül állíthatóan egyik legnagyobb kardeseményévé nőtte ki magát, és ezt tökéletesen bizonyítják az idei nevezési adatok is: a hét végén 208-an lépnek pástra a MOM Sportban. De az igazán „nagy szám” az, hogy a verseny első tizenhat kiemeltje a világranglista első tizenhat helyezettje, tehát senki sem hiányzik az elitből!

Mindenki megméreti magát, aki a 2008-as pekingi ötkarikás játékok óta egyéni olimpiai vagy világbajnok lett, s itt lesz a legutóbbi három egyéni olimpiai bajnok: az olasz Aldo Montano (2004), a kínai Csong Man (2008) és természetesen Szilágyi Áron (2012); az egyéni világbajnokok pedig a német Nicolas Limbach (2009), a dél-koreai Von Vu Jong (2010), Montano (2011), és a legutóbbi két vb-t megnyert oroszok, Venjamin Resetnyikov (2013) és Nyikolaj Koveljev (2014).  Hogy mekkora a fegyvernemi rivalizálás, azt mi sem jellemzi jobban, mint hogy nem e veretes névsorban található a jelenlegi világranglista első két helyezettje, az egyaránt dél-koreai Ku Pon Kil és Kim Dzsung Van, akik Londonban Vonnal együtt csapatban olimpiai bajnokok lettek. S azt azért mindenképpen említsük meg, hogy Ku és Kim mögött Szilágyi áll a világranglista harmadik helyén. Olimpiai bajnokunk mellett még Gémesi Csanád is kiemelt, az idei Eb bronzérmese a 16. a rangsorban, felülről lefelé haladva az utolsó, aki még éppen megússza a selejtezőt. Tekintettel az óriási mezőnyre, ez nem jön rosszul neki sem.

A versenynaptár átalakításának köszönhetően vasárnap hosszú évek után ismét rangos kardcsapatversenyt is rendezhetünk. A csapat világkupa névadója a legendás mester, Zarándi Csaba, a  magyar kardvívás legújabb kori aranykorszakának kimagasló alakja volt, s nemcsak szakmai tudása, emberi nagysága is példaként állítható minden mai követője elé.

A Magyar Vívó Szövetség tájékoztatása alapján természetesen ezen a versenyen is valamennyi számottevő válogatott rajthoz áll, a rangsor első tizenhat nemzete hiánytalanul, és a legerősebb összeállításában sorakozik fel. Magyar részről Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző az idei kazanyi világbajnoki bronzérmes kvartettnek – Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron – szavazott bizalmat. A csapat a nyári vb-n a két legnagyobb riválist, Olaszországot és Oroszországot legyőzve lett harmadik – várjuk a hasonló folytatást!

helyszín: MOM Sport (Csörsz utca)
selejtezők: november 21., péntek, 14 óra
64-es tábla: november 22., szombat, 10 óra
8-as döntő: november 22., szombat, 16 óra

helyszín: MOM Sport
32-es tábla: november 23., vasárnap, 10 óra
döntő: november 23., vasárnap, 15 óra

Az eseményre mindhárom nap díjtalan a belépés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.