Két év után kiderült, ki volt az olimpia legjobbja

A férfiak között a kenyai David Rudisha, a nőknél a kínai Li Hsziao-szia a befutó – legalábbis a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségénél.

2014. 11. 11. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) most először nevezte meg a legutóbbi nyári, valamint a téli ötkarikás játékok legjobbjait, és Bangkokban nagyszabású ceremónián adta át a díjakat. Eszerint Londonban a férfiaknál az atlétikai versenyeken 800 méteres síkfutásban 1:40.91 perces világcsúccsal győztes kenyai David Rudisha, a nőknél az asztalitenisz egyéni, valamint a csapatversenyben a kínai együttessel úgyszintén aranyérmes Li Hsziao-szia lett a befutó – amint arról a Magyar Asztalitenisz Szövetség is beszámolt. Azaz úszásban az amerikai Michael Phelps hiába nyert négy aranyat és két ezüstöt, a nőknél ugyancsak a medencében honfitársnője, Missy Franklin pedig négy aranyat és egy bronzot, a férfiaknál hiába triplázott a jamaicaiak klasszisa, Usain Bolt a futópályán, most nem ez számított.

Az ANOC vezérkarának értékelése alapján Londonban a férfi csapatok közül a francia kézilabda-, a női együttesek sorában pedig a brazil röplabda-válogatott volt a legjobb. A legeredményesebb országnak járó elismerést pedig az Egyesült Államok kapta, ami már nem meglepetés, hiszen 46 arannyal, 29 ezüsttel és 29 bronzzal zárt az éremtábla élén, jócskán megelőzve a második legeredményesebb nemzetnek bizonyuló Kínát (38-27-23).

Az ANOC az idei szocsi téli olimpián Ole Einar Björndalen norvég biatlonos és Irene Wüst a holland gyorskorcsolyázónő teljesítményét ítélte a legjobbnak A csapatok között Kanada férfi és női jégkorongozói érdemelték ki az elismerő címet, míg a legsikeresebb nemzet Oroszország lett. Szocsiban amúgy Darja Domracseva fehérorosz sílövő, Marit Björgen norvég sífutó, valamint Viktor An orosz rövidpályás gyorskorcsolyázó egyaránt három aranyérmet gyűjtött. Közülük az egykori dél-koreai An lett a legeredményesebb, mert ő még egy bronzérmet is szerzett, de ez sem nyomott a latban.

Sokkalta inkább az, hogy Ole Einar Björndalen 40 évesen győzött a sprintben és a vegyes váltóval is, és 13 olimpiai érmével (8 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérem) immár a legeredményesebb versenyző a téli ötkarikás játékok történetében. Szocsiban Ireen Wüst két arannyal és három ezüsttel zárt, öt érme senki másnak nem lett, előtte is le a kalappal, nála is méltó helyen van az elismerés.

Az ANOC jelezte, hogy reményei szerint a mostani kitüntetése a későbbiekben az olimpiai sportok Oscar-díjává válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.