Kínos, súlyemelőink roskadoznak a teher alatt

Rosszul áll a szénánk a súlyemelők olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, a kazahsztáni Almatiban.

2014. 11. 13. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Almatiban a férfi 77 kg-ban győztes Daniel Godelli valamennyi olimpiai sportágat figyelembe véve az első albán sportoló lett, aki világbajnoki címet szerzett, a magyar csapat komoly vesszőfutáson megy keresztül. Csütörtökön eldőlt, hogy a női 63 kg-ban Nagy Nikoletta csak a 27. helyen végzett, így ő sem szerzett pontot válogatottunknak, ehhez az első huszonöt között kellett volna zárnia. Ami eddigi indulóink közül csak a férfi 62 kg-ban 12. helyet kiharcoló Soóky Gergelynek sikerült, ő tizennégy pontot szerzett Magyarországnak.

A 94 kg-ban Simon Bence mindössze egy riválisát tudta megelőzni, míg Vaspöri Gábor közvetlenül előtt végezve lett ötödik a D csoportban, azaz a nevezési eredmények alapján a leggyengébbek között. A 38 fős mezőnyből az előzetesen a legjobb tizenkét emelőt felsorakoztató A csoport versenyét péntek délután rendezik meg. A női 69 kg-ban a tizenkét fős C csoportban Polgár Mirjam tizedikként zárt, a 75 kg-ban ugyancsak a C csoportban Bazsó Bianka pénteken este kerül sorra. Válogatottunkból egyedül a férfi +105 kg-ban induló Nagy Péter került be a legjobbak közé az A csoportba, míg a 105 kg-ban Gyurkovics Ferenc a B-ben próbálkozhat meg a pontszerzéssel, amit tőlük el is várunk. De félő, hogy ez is kevés lesz az üdvösséghez.

Az idei vb mellett még a jövő évi, houstoni világbajnokságon is lehet pontokat szerezni, ezek összeadódnak, s az országok rangsorában a férfiaknál az első 24, a nőknél az első 21 jut különböző számú olimpiai kvótához; a férfiaknál 3-6, a nőknél 2-4 helyet lehet szerezni. Akik erről lemaradnak, a kontinensbajnokságon még próbálkozhatnak, de itt országonként már csak egy kvótát kaphatnak azok, akiknek még egy sincs; Európában a férfiaknál hét, a nőknél hat ország. S néhányan még kijutnak az egyéni világranglista hátsó régiójából vagy szabadkártyával. Ám azt mondani sem kell, hogy abban a sportágban, amelyben Földi Imre és Baczakó Péter olimpiát tudott nyerni, milyen kínos lenne, ha ilyen alamizsnára szorulnánk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.