Kovacsics méltó volt Görbicz örökségére

Ha nem is tündökölt, de bedarálta ellenfelét, a Viborgot a Győr. Dalmose edzőnek cirkuszolni sem volt oka.

Ch. Gáll András
2014. 11. 08. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a régi berögződések alapján azt mondhattuk, a csoportelsőség volt a tét, sokkal inkább a két pont. Hisz míg egészen tavalyig mind a négy kvartettből ketten jutottak tovább a női kézilabda-Bajnokok Ligájában, és az ugyancsak négyes középdöntő csoportokban két-két elsőt és másodikat sorsoltak össze, akik a nulláról kezdtek, addig idén először mindenünnen hárman lépnek be a legjobb tizenkettő közé, ahová eredményeiket magukkal is viszik. Ezért az a fontos, ki hány ponttal rajtol a második körben, és az ETO számára természetes célkitűzés volt a maximális nyolc. Egyrészt saját ereje, nemesi rangja miatt, másrészt azért, mert ez a középdöntőben is előkelő záró pozíciót ígér, ebből adódóan pedig a kieséses negyeddöntőre relatíve gyengébb ellenfelet a túloldalról. Egyszerűbben szólva: több okból is nyerni kellett, és kész.

Még akkor is, ha nemcsak a pályán, hanem a lelátón is sztárparádét láthattunk – sajnos cilivben. A kismama Görbicz Anita már heteseket lőni sem szállt be, mint múlt vasárnap, Viborgban, a 30-25-ös siker alkalmával, hanem Németh András szövetségi kapitány mellett ült. Az ugyancsak babát váró Katrine Lunde kapus pedig Raphaelle Tervel mellett, aki az előző két BL-siker alkalmával még a győri védelem oszlopa volt, nyáron azonban visszavonult. De a sérült Orbán Adriennek és Susann Müllernek is be kellett érnie a tribünnel, pedig a német átlövő játékában mindenki bízott. Hiába.

Szárnyaszegetten is kezdett az ETO. Illetve, az ellenfél nézőpontjából, kezdetben jól működött a remek beállóst, Lökét kiiktató hatos falas védekezés, valamint a szerzett labdákból indított villámgyors kontrák. Gyorsan megszerzett 3-0-s előnyüket majdnem a 11-9-es vezetésükkel kezdődött szünetig őrizték a dánok, mert kapujukban a brazil világbajnok, Masson megbízhatóságához több bravúrt is hozzátett, a hazaiak pedig elpackázott ziccerekkel növelték tovább a nimbuszát. A kilenc győri gólból Kovacsics Anikó ötöt szerzett, a többiektől tehát összesen négyre futotta 30 hosszú perc alatt.

A második félidőt aztán már inkább jellemezte a „közteherviselés”. A Görbicz helyére szerződtetett Macarena Aguilar egymás után kétszer is remekül tört be, Amorim is bombázott egy akkora gólt, hogy kondenzcsíkot húzott a labda, Lökét is meg lehetett játszani. Az öt plusz egyesre nyitott védekezés is megzavarta az északiakat, Herr Orsolya is parádézott a háló előtt, így 5-0-ás magyar söpréssel kezdődött a játékrész. A Győr 12-11-re vezetett először, majd onnan folyamatosan, és végül 22-20-ra nyert. Az északiak előszeretettel műsorozó edzője, Christian Dalmose is megadással tűrte mindezt.

Azaz minden a tervezett ütemben halad, és az első csoportkörben már senki és semmi sem zökkentheti ki az ETO-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.