Lékó Péter a vert mezőnyben

Lékó Péter az izraeli Borisz Gelfandtól elszenvedett vereséggel zárta Moszkvában a Tigran Petroszjan-emlékversenyt. A magyar sportoló öt döntetlen mellett kétszer kapott ki, elszalasztotta az esélyt, hogy visszatérjen a sakkozás elitjébe. A versenyt az orosz Alekszandr Griscsuk nyerte meg.

2014. 11. 11. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lékó sötéttel passzívan játszott az angol megnyitás szerint kezdődött partiban. A sorozatos cserék után szorított helyzetbe került a bástyavégjátékban. Gelfand rutinosan, precíz játékkal áttört a centrumban, honfitársunk a 39. lépésben feladta a reménytelen állást.

Összmérlege – öt döntetlen, két vereség – azt sugallja, hogy rossz formában sakkozott Moszkvában. Pedig a partik alapján lényegesen jobban szerepelhetett volna. A világranglista korábbi második helyezettje, az örmény Levon Aronjan ellen tisztáldozattal nyerőesélyhez jutott, a kritikus pillanatban elmulasztotta a győzelemhez vezető folytatást. Majd az orosz Griscsuk ellen is jobban állt, minőséget áldozott, de időzavarban hibázott, s kikapott. Végül hétfőn a szintén orosz Inarkijevvel szemben is tartalmas partit vívott, de kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

Gelfand ellen valószínűleg már keserű szájízzel ült asztalhoz, és sajnos „egykapus” vereséget szenvedett. Kár érte, mert az első számú magyar nagymester hosszú idő után kapott ismét meghívást rangos versenyre, jó szerepléssel megalapozhatta volna a folytatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.