Másnak is van ám már gigantikus műjégpályája

A világ legnagyobb műjégpályája nyílik meg pénteken az orosz fővárosban.

MNO
2014. 11. 28. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző létesítményekkel együtt több mint 57 ezer négyzetméter kiterjedésű területen 20,5 ezer négyzetméter jégfelületet hoztak létre. Egyszerre 4500-an tudnak majd korcsolyázni rajta, naponta pedig legalább 20 ezren használhatják az óriási műjégpályát.

Az Interfaksz orosz hírügynökség jelentése szerint a műjégpályája 1300 négyzetméterrel haladja meg a korábbi világrekordert, a Hollandiában lévő FlevOnice jégpályát, amelynek mérete 19,2 ezer négyzetméter.

A VDNH, amely eddig sem csak kiállításoknak és vásároknak, hanem különböző kulturális és nagy tömegeket szórakoztató rendezvényeknek is helyet adott, májusban kapta vissza ezt az eredeti, szovjet időket visszaidéző elnevezését. 1992-től Összoroszországi Kiállítási Központnak (VVC) nevezték.

A műjégpályát a Szovjetunió gazdasági, műszaki és tudományos eredményeit és a különböző köztársaságok vívmányait bemutató épületek szomszédságában, a Barátság tér és a Kővirág nevű, aranyozott szobrokkal és búzakalászokkal díszített szökőkút között alakították ki. Az eltérő tudású korcsolyázók kedvéért és főként a műkedvelők biztonsága érdekében több zónára osztották a pályát. A romantika híveinek kialakították a szerelmesek sétányát, az extrém sportok kedvelőinek külön terület áll rendelkezésükre, sőt a jégkorong szerelmeseinek is építettek pályát. A hangulat emeléséhez különleges díszkivilágítást alkalmaztak, a szovjet időket idéző épületeket, a hidakat, a jeget százezer leddel világították ki.

Szergej Szobjanyin főpolgármester a pénteki hivatalos megnyitó előtt járt a világrekorder műjégpályán, amely, mint mondta, azért is különleges, mert energiatakarékos műszaki eljárásokat alkalmaztak.

A szervezők a pénteki megnyitóra francia levegőakrobatákat, káprázatos tűzijátékot és az orosz műkorcsolya mesterének, Ilja Averbuhnak a fellépését ígérik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.