Megvan a harmadik olimpiai kvótánk!

Cselgáncsban a 90 kg-ban idén sikert sikerre halmozó Tóth Krisztián Rio de Janeiró-i indulónak tekinthető.

2014. 11. 03. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselgáncsozóink remekeltek az elmúlt hét végi, Abu-Dzabiban rendezett Grand Slam-versenyen, amelyről három érmet is hazahoztak: a férfiaknál Tóth Krisztián (90 kg) arany-, a nőknél Csernoviczki Éva (48 kg) ezüst-, Joó Abigél (78 kg) pedig bronzérmes lett. S a még csak 20 éves Tóth Krisztián (nyitóképünkön) ezzel gyakorlatilag bebiztosította az olimpiai indulását. A KSI versenyzője idén a budapesti Grand Prix-n, majd az ulánbátorin is a második helyen végzett, majd ezután a cseljabinszki világbajnokságon is, a zágrábi GP-t megnyerte, s ezt a sorozatát folytatta az elmúlt hét végén a Grand Slam-arannyal. (Nem mellékesen időközben a junior világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott.) A világranglistán a második helyen áll, az olimpiai kvalifikációs rangsort, amelyben pontokat május végétől lehet szerezni, pedig vezeti! Az említett öt versenyén 1700 pontot szerzett, s ugyan ennek majd csak a fele kerül bele a végelszámolásba – a második évben elért pontokat nem felezik –, 850 ponttal már bizonyosan révbe lehet érni. S azt persze borítékolhatjuk, hogy Tóth Krisztián a kvalifikációs sorozat második felében is gyűjt majd pontot.

A londoni olimpiára a férfiaknál 350 ponttal ki lehetett jutni, de a mostani ciklusban jobban „fizetnek” a versenyek, és több is van belőlük. A nőknél Londonra 550 pont jelentett életbiztosítást, Rióra itt is jóval többre lesz szükség, s természetesen az egyes súlycsoportok között jelentős eltérések lehetnek. Más megközelítésben, ami viszont faktum: akik a kvalifikációs rangsorban a férfiaknál az első 21, a nőknél az első 14 között lesznek a záráskor nemzetenként egy főt tekintve, azok biztosan olimpiai résztvevők.

A női 48 kg-ban az idén második Eb-címét begyűjtő Csernoviczki Éva a világranglistán az ötödik, a kvalifikációs rangsorban pedig a harmadik, és 372 pontja – ami már felezett pontszám – biztosan bent lesz a végelszámolásnál. Az 57 kg-ban Karakas Hedvig a világranglistán „csak” a 14., viszont a kvalifikációs rangsorban az ötödik 384 pontjával, május óta ő is alaposan belehúzott. A női 78 kg-ban Joó Abigél eddig 312 pontot könyvelhet el, és hetedik a rangsorban. S még a top 10-ben szerepel a férfi +100 kg-ban Bor Barna is, 330 ponttal ugyancsak a hetedik helyen.

A férfi 81 kg-ban három versenyzőnk egymással is küzd: Csoknyai László (13. hely, 174 pont), Krizsán Szabolcs (19. hely, 126 pont) és Ungvári Attila (23. hely, 108 pont). S további két súlycsoportban biztosan lenne kvótánk, ha most zárulna a kvalifikációs időszak: a 73 kg-ban Ungvári Miklós (22. hely, 116 pont), a 100 kg-ban Cirjenics Miklós (19. hely, 156 pont) révén, de a 100 kg-ban említsük meg Fogasy Gergőt (26. hely, 109 pont) is. Az egy súlycsoporttal lentebb olimpiai ezüstérmes és háromszoros Eb-első Ungvári Miklós nincs ugyan a legjobb 21-ben, de két-két mongol és orosz is megelőzi, s mint már említettük, az olimpián nemzetenként csak egy fő indulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.