Most egyetlen valamirevaló súlyemelőnk van

A 12 magyar közül csak az ólomsúlyú Nagy Péter került be kategóriájában a legjobbakat felsorakoztató A csoportba.

MNO
2014. 11. 07. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken közzétett hivatalos rajtlista szerint az Almatiban szombaton kezdődő vb-n a férfiaknál ketten fértek be nevezési eredményükkel a B csoportba: a 62 kilós Soóky Gergely és a 105 kg-os Gyurkovics Ferenc.

A magyarok besorolása is arról árulkodik, hogy a 2016-os riói olimpiára kvalifikáló idei vb mezőnye mind minőség, mind mennyiség szempontjából roppant erős. Amint azt a sportág nemzetközi szövetsége, az Aján Tamás elnökölte IWF pénteki kongresszusán hivatalosan bejelentették, 72 országból 538 súlyemelő versenyez Kazahsztán korábbi fővárosában.

A legkevesebben – egyformán 26-an – a két felső női súlycsoportban, vagyis a 75 és a plusz 75 kg-ban rajtolnak, miközben a prímet a gyengébb nemnél a maga 40 indulójával a 63 kilogramm viszi. A férfiaknál a legkisebb létszámot az 56 kilósoknál regisztrálták 31 résztvevővel, ugyanakkor a mamutmezőny minősítést érdemli ki a 85 kg, ahol 47 versenyző próbál szerencsét. A sok induló miatt a nyolc férfikategóriából hatban még D csoportot is ki kellett alakítani.

Utóbbi tény több magyart is érint, így a pekingi olimpiai szereplő Baranyai Jánost (85 kg), de a negyedik „részlegbe” került Lerch Zsolt (69), valamint Vaspöri Gábor és Simon Bence (mindkettő 94) is. A piros-fehér-zöld színeket képviselő öt női emelő közül egyedül a korábbi Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy Nikoletta (63) lett B csoportos, a többieket – Kasza-Kovács Klára (58), Szilágyi Kinga (63), Polgár Mirijam (69) és Bazsó Bianka (75) – mind kategóriájuk C csoportjába sorolták be.

Persze végső helyezésük nem a csoporttagságtól függ, hanem az összetett teljesítményüktől, a külön tét pedig éppen abból adódik, hogy az almati csúcsvetélkedő olimpiára kvalifikáló világbajnokság is egyben, pontosabban – mivel a 2016-os olimpiai kvótákat a 2014-es és a 2015-ös vb összesített eredménye alapján lehet megszerezni – a kazahsztáni világbajnokság az első állomás a riói részvétel kiharcolása felé vezető úton.

A cél ennek megfelelően: minél több pontot gyűjteni. Az első 25 helyezett juthat ponthoz, s az egyéni összetettben elért eredmények alapján alakul ki a végső országsorrend mindkét nemnél. Minden egyes súlycsoportban az első helyezett 28, a második 25, a harmadik 23 pontot kap, majd innentől kezdve eggyel csökken a pozíciókért járó pontszám, s utolsóként a még a 25. helyen záró emelőnek jár egy pont. A csapatversenybe nem az összes súlyemelő eredménye számít be, hanem nemzetenként a nőknél négy, a férfiaknál pedig a hat legjobbé.

„A csapatból négy fiúnak van pontszerzési esélye, Soókynak, Baranyainak, Gyurkovicsnak és Nagynak” – mondta az MTI érdeklődésére Dobos Imre, a magyar szövetség elnöke, aki szerint a nőknél viszont reálisan csak Nagy Nikolettától várható el, hogy pontot érő helyen végez.

A vb szombaton az 56 kilós férfiak viadalával rajtol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.