Musztafa döntheti el, hogy menjen-e Magyarország a vébére

Férfi kéziválogatottunk mellett a szerbeknek és Izlandnak is van esélye beugrani a katari vb-re.

GB
2014. 11. 17. 22:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) első embere a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Molnár Dániel Klubjának hétfői rendezvényén úgy fogalmazott, az ausztrálok kipöckölése és a németeket behívása nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi szövetségben. Az IHF a selejtezők lezárulta után az ausztrálok helyére a német válogatottat – a legutóbbi vb-n a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legjobb helyen végzett együttest – sorolta be a vb mezőnyébe, mivel nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget.

„Az IHF tanácsa akkor tudja megvédeni a tekintélyét, ha Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek visszalépésével megüresedett két hely feltöltésekor is ugyanazt az elvet alkalmazza, mint a németek esetében, vagyis a legutóbbi világbajnokságon elért eredményt venné figyelembe” – jelentette ki Vetési, aki hangsúlyozta, hogy ebben az esetben Magyarország és Szerbia lenne a két beugró. Hozzátette: a tanács ilyen döntés után azt mondhatná, hogy nemcsak a németeknek kívánt kedvezni, hanem egyszer és mindenkorra kidolgozott egy olyan elvet, melyet ezentúl mindig alkalmazni fog a hasonló helyzetekben.

Vetési kiemelte: az IHF döntési mechanizmusát ismerve Hasszan Musztafa elnök javaslata döntő lehet a tanács határozatában, ezért ő a napokban telefonon beszélt is ez ügyben a nemzetközi szövetség első emberével.

„Minden olyan eszközt megpróbáltunk bevetni a részvételünk érdekében, ami a fair play határán belül van” – mondta Vetési, aki szerint a piaci szempontok is Mikler Rolandék részvétele mellett szólnak, ugyanis a számba vehető csapatok közül – még az izlandi beugrása képzelhető el – a nézettséget és a reklámértéket tekintve a magyar válogatott a legerősebb. Kitért arra is, hogy Talant Dujsebajev szövetségi kapitány személye és nemzetközi ismertsége is javíthatja az esélyeket, mert vele és a magyar csapattal mindenképpen emelkedhet a vb színvonala. Ugyanakkor nem rejtette véka alá azt sem, hogy ha a kézilabda nem akar veszíteni a népszerűségéből, akkor a logikus döntés két ázsiai csapat behívása lenne. Emlékeztetett arra, hogy mivel a kézilabda túlságosan európai központú, az olimpiai sportágak között csak a D kategóriába sorolták be, vagyis azok közé, amelyek ötkarikás részvétele a legkevésbé garantált.

Az IHF tanácsa pénteken reggel 9-kor, Bázelben kezdi meg azt az ülését, amelyen többek között a katari férfi vb mezőnyének feltöltéséről dönt. A 18 tagú grémiumban az IHF szakmai bizottságainak elnökei, a kontinentális szövetségek képviselői ülnek ott, a két választott tag pedig francia, illetve cseh.

Az MSÚSZ háttérbeszélgetésén szóba került a decemberi, horvát–magyar közös rendezésű női Európa-bajnokság is. Vetési elmondta, jól fogynak a jegyek, Győrben a félház már most garantált a magyar válogatott mérkőzésein.

Németh András szövetségi kapitány arról beszélt, hogy Görbicz Anita és Zácsik Szandra kiválásával két világklasszist vesztett a magyar válogatott, de hangsúlyozta, hogy felkészültek a győri sztár nélküli játékra is. Hozzáfűzte: „mivel nincsenek igazán nagy lövőink, akkor lehetünk eredményesek, ha gyorsabbak vagyunk, mint az ellenfelek” – hangoztatta a szakvezető, aki így nagyobb szerepet szán a szélsőknek. Valamint nagyon bízik Tomori Zsuzsannában is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.