Őrület Szkopjéban, Mikler legyőzte Sterbiket

Szkopjéban az ott megszokott módon tombolt a „félőrület”, a Veszprém azonban 24-23-ra legyűrte a Vardart.

Ch. Gáll András
2014. 11. 15. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A C jelű hatosban bizonyára a Rhein-Neckar Löwen sem mondott még le az elsőségről, mivel azonban Veszprémből és Szkopjéból is háromgólos vereséggel távozott, a Vardar–MKB-MVM párharc nyertese számít a csoportgyőzelem fő esélyesének. Nem véletlen, hogy a magyar bajnok a még nem teljesen gyógyult Nagy Lászlót is benevezte a rangadóra, de inkább csak erődemonstrációként, biztonsági tartalékként, mert a jobbátlövő, egyben a védelem oszlopa a kispadon foglalt helyet, annak is a végében. A helyén a Kielből igazolt, kissé öntörvényű német klasszis, Christian Zeitz kezdett, méghozzá remekül. Megmutatta, miként lehet tanácstalanná tenni a félelmetes kapust, Sterbik Árpádot, ami magyar kézilabdázóknak elvétve sikerül. A bakonyiak egyébként is uralták az első félidőt, végig vezettek – felütésként például 6-2-re –, és bár a hazaiak egy félőrült rohammal 8-8-ra egyenlítettek, a szünet 13-11-es vendégelőnnyel kezdődött.

Az azért kiderült, hogy a SEHA-ligában, szeptemberben elért 31-23-as győzelemnek ezúttal nincs különösebb jelentősége, a Balkánon, különösen Szkopjéban amúgy is számos sportági törvényt átírtak már. A lelátó megalkuvást nem ismerő fanatizmusa előbb-utóbb a pályára is rátelepszik, jobb esetben csak a hazaiakra, rosszabban a vetélytársra, legrosszabban a játékvezetőkre is. A vendéglátó szívélyességével kapcsolatban pedig örök emlék, hogy amikor a 2002-es BL-döntő után a ferencvárosi lányok megkérdezték, hol lehet zuhanyozni, azt a választ kapták: hát otthon, Budapesten.

Pedig izzadni éppen szombat este is kellett a bő keretében 16 légióst tömörítő Vardar ellen. A sérüléséből már felépült irányító, Lékai Máté is beszállt, mint minden hadra fogható erő, de a macedónok úgy tapadtak, mint a skandináv módra agyonvakszolt labda. Sterbik ráadásul a gólzsák Ilicet elbizonytalanította; a hazaiak 17-17-nél ismét egalizáltak, 18-17-re pedig első ízben vezettek. Kedvenc fegyverüket, a lerohanást többször alkalmazhatták, ami részben a rivális kritikája is, Ortega edző így az időkéréskor frappáns taktikai utasítást adott: nem szabad „könnyű gólokkal” segíteni a Vardart. Persze ezt mondani egyszerűbb, mint megvalósítani. A délszlávok 21-19-nél két góllal megléptek, de a Veszprém nagyobb nemzetközi rutinjának is köszönhetően 22-21-re fordított. Az infarktusos hajrában Mikler hetest védett, Ugalde labdát lopott, Ilic pedig büntetőből mattolta Sterbiket, így a Veszprém 24-23-ra diadalmaskodott.

A mérleg így továbbra is száz százalék, és a csoportelsőség is legalább 90.

Férfi-BL, 5. forduló: C csoport:
Vardar Szkopje – MKB-MVM Veszprém 23-24 (11-13)
A veszprémi gólszerzők: Ilic 7, Zeitz 4, Chema 4, Nilsson 3, Ugalde 3, Schuch 1, Sulic 1, Margus 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.