Őszinte, lesújtó vélemény Schumacher állapotáról

Sorstársa, a szintén kerekes székes Philippe Streiff szerint Michael Schumacher beszédképtelen és bénult.

Ch. Gáll András
2014. 11. 19. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly december 29-i síbalesete óta csupán többszörösen szűrt és általános információk érkeztek a hosszú időre kómába esett, majd abból felébredt, jó két hónapja már otthonában ápolt Michael Schumacherről. Amikor például október elején meglátogatta őt Jean Todt, a FIA elnöke, a régi jó barát, ő is csupán annyit közölt a nyilvánossággal a L’Equipe francia sportmagazinon keresztül: „Az elmúlt hetekben és hónapokban javulás tapasztalható nála a sérülése súlyosságát tekintve, de még hosszú és nehéz út áll előtte. Remélhetőleg tovább fog javulni az állapota. A családja közel van hozzá. Időre és nyugalomra van szüksége.”

Hasonló stílusban, hangvétellel és tartalommal, de jóval nyíltabban, kendőzetlenebbül nyilvánult meg a témában a hajdani Forma–1-es kolléga, az 59 évesen kerekes székben élő Philippe Streiff, amikor kedden a Europe 1 rádióban úgy fogalmazott: „Az emberek azt mondják, Schumacher állapota javul. Mindez azonban relatív, a helyzete ugyanis összetett és bonyolult. Bénultsága ugyanúgy kerekes székbe kényszeríti, mint engem, szintén memória- és beszédzavarral küzd.”

Streiff nemcsak azért tekinthető különösen mértékadó véleményformálónak, mert Schumacher közeli ismerőse, hanem azért is, mert versenyzői pályafutása során, egy tesztelés alkalmával súlyos gerinc- és fejsérüléseket szenvedett, megbénult és hosszú időre eszméletét vesztette. Azon kevesek közé tartozik, aki ebből az állapotból legalább a mentális teljesítőképességét visszanyerte, így részéről igazán hitelesnek hat, ha azt állítja: „Az, hogy a saját házában, családtagjai körében lehet, kicsit gyorsíthatja a felépülését, de ez nagyon nehéz ügy. Láthatóan a szemével képes kommunikálni a feleségével és a menedzserével.”

Az interjúban szó esett az idei ősz tragikus sorsú pilótájáról, Jules Bianchiról is, akit október 5-én, a szuzukai japán nagydíjon ért majdnem végzetes balesetet. Streiff Bianchi szerencséjének tartja, hogy azóta sem nyerte vissza az öntudatát, ekképpen jelezte a két sérült helyzete, kilátásai közti különbséget: „Schumacher állapota nagyon súlyos, Jules Bianchié nagyon-nagyon súlyos. Utóbbi még mindig kómában van, nem szállítható. Nem hiszem, hogy nagyon gyorsan felébredne, de ha ez meg is történik, nagyon-nagyon súlyosan sérült marad ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.