Pacquiao bizonyította, kész a csúcstalálkozóra

A hivatásos ökölvívás nyolc kategóriában is világbajnoki trónig jutott 35 éves Fülöp-szigeteki klasszisa, Manny Pacquiao vasárnapra virradóra Makaón többször padlóra küldte, simán felülmúlta az eddig veretlen amerikai Chris Algierit. Ezzel egyrészt megvédte a WBO szervezet váltósúlyú vb-övét, másrészt jelezte, még nem égett ki s készen áll a régóta emlegetett, Floyd Mayweather Jr. elleni rangadóra.

Deák Zsigmond
2014. 11. 23. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar idő szerint vasárnapra virradóra rendezett makaói profi bokszgála főmérkőzésén Manny Pacquiao, a WBO váltósúlyú világbajnoka csapott össze a szervezet kisváltósúlyú trónját otthagyott, veretlen Chris Algierivel. Érdekesség, hogy a köztes súlyon zajlott derbi mérlegelésén utóbbi csak külön fogyasztás után tudta hozni a kívánt testtömeget.

A meccsen, mint arra számítani lehetett, a fogadóirodáknál esélytelenebbként jegyzett amerikai sok mozgásra építette a taktikáját és egy pillanatra sem állt meg tapasztalt Fülöp-szigeteki riválisa előtt. A jóval alacsonyabb „Pacman” szorgosan masírozott riválisa után, hogy rést találjon annak szoros fedezékén.

A második menetben a sarokban Algieri elcsúszott, amit Genaro Rodriguez vezetőbíró leütésnek minősített és rászámolt az amerikaira, aki gyakorlatilag kivonta magát a küzdelemből. Leginkább hátramenetben lőtte ki a balosait, és csak elvétve ütött mást, míg Pacquiao folyamatosan próbálkozott. A 7. menetben az esélyesebb 35 éves kiválóság két alkalommal is leütötte ellenfelét (igaz, hogy az egyik ismét csúszás volt), de Algieri stílusából adódóan nagyon megnehezítette a filippínó dolgát, és ismét menekülöre fogta. A 9. menetben megint elsült Pacquiao keze és egy balegyenessel padlóra küldte Algierit, aki ugyan felállt, de nem sokkal később ismét a ringvásznon találta magát, és csak Rodriguez bíró határozatlanságán múlt, hogy a számolás után nem lett vége a találkozónak. A 10. menet végén újfent padlózott Algieri, de küzdeni akarásból jelesre vizsgázott és kihúzta lábon a 12. menet végéig. A pontozás nem lehetett kérdés, 119-103 (kétszer), 120-102 arányban legyőzte kihívóját, és megvédte a WBO váltósúlyú világbajnoki címét.

Chris Algieri elvesztette veretlenségét (20-1), az 57-5-2-es mérlegű Manny Pacquiao pedig jelezte, hogy ugyan ebben a kategóriában nem annyira gyilkos az ütőereje – legutóbbi három mérkőzését egyaránt pontozással abszolválta –, de közel két évtizede, 1995 januárjában kezdődött, hosszú profi pályafutása során még nem égett ki. Ez azért fontos, mert így szakmai szempontból releváns lehet egy régóta emlegetett csúcstalálkozó a kategóriáktól független világranglistákat vezető s váltósúlyban is a legjobbnak számító Floyd Mayweather Jr. ellen. Pacquiao a meccs előtt és után is jelezte, készen áll az amerikai sztárral összecsapni: „Megmondtam világosan, hogy akarom ezt a meccset, innentől rajta áll a dolog. Nyilvánvaló, hogy elkerül és állandóan csak a kifogásokat keresi. Csináljuk meg, és hagyjuk abba a dumálást! Tudja a telefonszámom, bármikor hívhat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.