Parádés veszprémi második félidő az orosz medvebocsok ellen

Állati csoport: a mannheimi oroszlánok után a csehovi medvéket is megszelídítették a veszprémiek.

Ch. Gáll András
2014. 11. 29. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha előzetesen csak egy futó pillantást vetettünk a BL C csoportjának tabellájára, úgy tűnhetett, le se kell játszani a meccset, hiszen a veszprémiek az első hat fordulóban hat győzelmet arattak, a vendégek egyet sem. Ám árnyalja a képet, ha hozzátesszük, hogy ugyanebben a periódusban a magyar csapat 174 gólt lőtt, míg az orosz 184-et. Azaz a csehoviak nem is töltenek, csak tüzelnek; így tettek a szeptember 27-i BL-nyitányon, amikor saját csarnokukban 37-32-re adták meg magukat Nagy Lászlóéknak.

Ez ebben a formában szombat este már csak azért sem következhetett be, mert Nagy ezúttal civilben ücsörgött a lelátó első sorában, így ismét kulcsszerep hárult a Kielből szerződtetett, és azóta valósággal kivirult Zeitzre. Az ellenfél legnevesebb figurája pedig tovább is az edző, a játékosként és szövetségi kapitányként is olimpiai bajnoki címet nyert Vlagyimir Makszimov volt, aki a közelmúltban kijelentette: az MKB-MVM Veszprém a BL-győzelem egyik fő esélyese.

Libabőröztető szavak, egyelőre azonban még a csoportelsőség a cél, és ennek eléréséhez elegendő megnyerni a hátralévő két hazai találkozót. Illetve először az elsőt kellett – a második jövő február, a Celje ellen esedékes -, és a 15. percben rögzített 9-9-es részeredmény is mutatta, hogy ez nem lesz automatizmus. A Csehovszki támadásaiban különösen Zsitnyikov remekelt; a Veszprémnek hajdan volt egy hasonló nevű klasszis beállósa, az ő góljait szívesebben néztük. Efféle nosztalgiázásra azonban nem maradt idő, mert 14-13-nál a vendégek először vették át a vezetést. Mindezt úgy, hogy kapusuk szinte semmit nem fogott, már-már a labdaszedő szerepére kárhoztatta magát, a nyitott védekezés azonban nem ízlett a hazaiaknak. Zeitz sérülés miatti átmeneti kiválása még kevésbé, a 17-16-os félidő amúgy is kiélezett folytatást ígért.

Csakhogy térfélcsere után az MKB-MVM káprázatos formát futott, olyat, amelynek alapján joggal tartja Makszimov mester a BL favoritjának. Zeitz visszatért és ontotta a gólokat, Marguc, ugyancsak balkézről hibapont nélküli légi utakat hajtott végre, Lékai Máté is belakta új otthonát, és a jelek szerint nagyszerűen érzi magát benne.

Mindennek következményeként 38-31-re nyert a Veszprém, a Csehovszki ifjú orosz tehetségei pedig medvebocs létükre is megmutatták oroszlánkörmeiket.

Az igazi oroszlánokhoz, a Rhein-Neckar Löwenhez azonban jövő szombaton látogat el a magyar bajnok, és ha győz, már idén csoportelső lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.