Részt akarnak venni a vb-n Talant Dujsebajev fiai

Az MKSZ jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy a férfiválogatottat vegye számításba a visszalépők helyén.

TK
2014. 11. 10. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke hétfőn közleményben tudatta: írásban jelezték a részvételi szándékot, és informálisan is tárgyalnak az IHF illetékeseivel, Talant Dujsebajev szövetségi kapitány bevonásával.

Bahrein már hivatalosan is visszalépett a vb-től, és meg nem erősített hírek szerint hamarosan az Egyesült Arab Emírségek is ezt teszi. A visszalépő országok helyébe lépő résztvevőkről az IHF tanácsa jövő pénteki ülésén dönt.

A magyar csapat júniusban, az európai pótselejtezőn 54-51-es összesítéssel alulmaradt Szlovéniával szemben, így nem tudta kivívni a jogot a vb-szereplésre.

Vetési emlékeztetett, hogy a selejtezők lezárása óta már történt változás a vb-mezőny összetételében, ugyanis az IHF nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget, így Ausztrália helyére Németországot sorolta be, a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legutóbbi vb-n a legjobb helyen végzett együttesként.

A mostani eset azonban teljesen más jellegű. Az MKSZ-elnök jelezte: külső szemmel nézve a leglogikusabb döntés az lenne, ha Ázsiából sorolnának be két válogatottat. A legutóbbi kontinensviadal alapján ebben az esetben a Koreai Köztársaság és Szaúd-Arábia lenne a beugró. „Sportszakmailag az az álláspont lenne a leginkább védhető, ha nem a zöld asztal mellett döntenének, hanem a vb-ről lemaradó csapatok között pótselejtezőt rendeznének, azonban erre a versenynaptár sűrűsége miatt nem látok lehetőséget” – fogalmazott.

Hozzátette: több verziót is hallottak már arról, mi alapján dönthet az IHF, ha nem az ázsiai kontinensről kér fel két országot a visszalépők helyére. Szóba jöhet a legutóbbi vb végeredménye (ekkor Magyarország és Szerbia lenne a beugró, ebben a sorrendben), az IHF világranglistája (ekkor Szerbia és Magyarország az első két kedvezményezett), illetve a legutóbbi Európa-bajnokság (ez esetben Izland és Magyarország van kedvező helyzetben a részvételi jogra várók között).

Vetési Iván megjegyezte, hogy a selejtezők zárásakor az európai szövetség hivatalos tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország a 2014-es Eb végeredménye alapján a kontinensről a vb második számú tartalékja Izland mögött.

„Az IHF rendkívül nehéz helyzetben van, hiszen olyan csapatok között kell különbséget tennie és sorrendet felállítania, amelyekben egy mindenképpen közös: a kvalifikáció során nem harcolta ki a részvétel jogát. Az olimpiai kvalifikáció miatt azonban rendkívül fontos a katari vb, és úgy tűnik, két csapat komoly adományt kap az IHF-től november 21-én. Mindent megteszünk, hogy a mi kérésünket, jelentkezésünket is figyelembe vegye a nemzetközi szövetség tanácsa” – mondta a magyar szövetség elnöke.

Mivel a világbajnokság olimpiai kvalifikációs torna, roppant fontos ott szerepelni, hiszen azok a csapatok, amelyek lemaradtak a vb-ről – például a magyar is –, kevés eséllyel pályáznak a 2016-os riói részvételre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.