Tinizsenikkel, bombacsapattal a dohai vb-re

Gyurinovics Fanni és Késely Ajna a reménységeink.

Ch. Gáll András
2014. 11. 02. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap rendezték Dunaújvárosban a 2. Jövő Bajnokai Összrégiós Versenyt Dunaújvárosban, amelyen az éppen egy éve útjára indított program 300 kis tinédzser versenyzőjét tesztelte a szövetség.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke hangsúlyozta: mindenki itt van, mindenki számot ad arról, egy év leforgása alatt mire vitte a program keretein belül. A számok mindenesetre imponálóak: tizenkét hónap alatt megduplázódott, ötezerről tízezerre nőtt a versenyszerűen úszók száma hazánkban, a további növekedésnek már az uszodák befogadóképessége szab határt.

„2015-től lesz nagykorú a program, az első év a mozgósításé volt, most a mennyiségi szemléletet felváltja a minőségi. Egymást követik a rangos hazai események, 2017 a budapesti ifjúsági világbajnokság, 2016 a hódmezővásárhelyi junior eb, 2017 a győri EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) éve, 2015-ben lesz Szingapúrban az ifjúsági vb és Bakuban az európai játékok, ahol az úszósportban az ifjúságiak versenyeznek. És persze jövőre ott van a kazanyi felnőtt vb is” – mutatott rá a MÚSZ elnöke, aki még hozzátette, hogy ezúttal is az az álma és elvárása, hogy a hazai eseményeken ne csak a megnyitón és a záróünnepségen játsszák el a himnuszt! A szövetség tényleg a jövő bajnokait keresi!

Kiss László szövetségi kapitány hangsúlyozta: egy hónap múlva kezdődik a dohai rövid pályás vb. S ezen már ott lesz a magyar csapatban a Jövő Bajnokai Programból kinőtt két szupertehetség, az egyaránt 13 éves Gyurinovics Fanni (Újpesti Torna Egylet) és a kőbányás Késely Ajna. Sokan Egerszegi Krisztina utódjaiként emlegetik őket, de egyelőre jobb, ha a realitás talaján maradunk. A realitás az, hogy ők ketten kikerüljenek az olimpiára, még ha nem is biztos, hogy megismétlik Egerszegi eredményeit.

Dohában rajthoz állnak a nancsingi ifjúsági olimpia magyar bajnokai – Szilágyi Liliána, Grátz Benjamin és Kenderesi Tamás –, továbbá berlini Európa-bajnokaink, Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid, valamint Kapás Boglárka, Cseh László, Bernek Péter, Biczó Bence, Jakabos Zsuzsanna és a többi sztár. Jakabos Dunaújvároban elmondta, hogy minden bizonnyal 100, 200 és 400 m vegyesen lép rajtkőre Dohában.

A végleges csapatot a hét végén esedékes százhalombattai rövid pályás országos bajnokság után jelölik ki.

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt Hargitay András, az új utánpótlás-szövetségi kapitány. A legendás úszó, aki a nyolcvanas évek második felében már volt felnőttszövetségi kapitány, felidézte az első, 1973-as úszó világbajnokságot.

„Akkor még annak is örültünk, hogy a felnőtteknek megrendezték ezt a versenyt, ma meg már szinte minden korosztálynak van vb-je, 50 és 25 méteres medencében. Nagyot változott a világ. Biztos benne, hogy ez a munka, amely a programunk keretében egy éve elkezdődött, eredményt fog hozni. Fantasztikus dolog egy versenyzőnek, egy magyar versenyzőnek világbajnokságon a saját hazájában képviselni – a saját hazáját. Sajnos, nekünk ez annak idején nem adatott meg ”

Csodálatos Fanni

 

Gyurinovics Fanni, az UTE alig 13 éves szuper tehetsége, aki egy nappal a forradalom ünnepe után, október 24-én ünnepelte a születésnapját, már három éve a korosztályos versenyek sztárja, a szakma árgus szemekkel figyeli a fejlődését. Amely gyakorlatilag töretlen, főleg, amióta a zseniális mester, Széles Sándor keze alá került, mintegy másfél esztendeje. Idén nyáron az egri serdülő országos bajnokságon az 50, 100 és 200 méteres gyorsúszásban, a 100 m mellen, továbbá a 200 és a 400 méteres vegyes úszásban ért el káprázatos eredményeket. Dohában talán a sprintszámokban, illetve 100 m mellen juthat szóhoz.

Gyurinovics Fanninak 50 m gyorson 26,66 mp az országos korosztályos csúcsa, 100 m gyorson Egerben három korosztály – a 13, a 14 és a 15 éves – országos rekordját adta át a múltnak 56,45 mp-cel, a 16 évesekét pedig beállította. 200 m gyorson rendelkezik relatíve a legjobb idővel, a 2:01,79 is három korcsoportban csúcs, és könnyen lehet – bár ilyesmit hivatalosan nem tartanak nyilván –, hogy a 13 éves korosztályban világcsúcs. A 200 m vegyesen elért 2:18,85-tel Egerszegi Krisztina 1986-os korcsoportos rekordját adta át a múltnak, 400 m vegyesen 4:54-et tud. Amióta Széles, a mellúszás tudora csiszolja Fannit, 100 m mellen 1:12.16-ot úszott, de most – bennfentesek szerint – akár 1:10 körüli időre is képes lehet. 50 m mellen Sztankovics Anna 13 és 14 éves korosztályra vonatkozó országos csúcsát döntötte meg 33.01 mp-cel.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.