Újra kigyulladó autók vagy megint Michelisz-siker?

A túraautó-vb zárófordulójában Michelisz Norbert az összetett negyedik helyét célozza meg.

2014. 11. 11. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a világbajnoki cím már október végén eldőlt a szuzukai versenypályán, hiszen a Citroën Total team argentin versenyzője, José-María López behozhatatlan előnyre tett szert francia csapattársai, Yvan Muller és a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb előtt, akik még megküzdenek egymással a dobogó második fokáért. Muller áll jobban, harminc ponttal többet gyűjtött, de egy állomáson akár ötvenötöt is lehet szerezni, ha valaki mindkét futamot megnyeri, előtte pedig az időmérőt is. S ezt López hazai pályán, az Argentin Nagydíjon meg is cselekedte, ami nem akármilyen bravúr, hiszen a második futamon az első tíz fordított sorrendben rajtol, vagyis ebben a tizedik helyről indulva kellett győznie.

Kína különleges igazgatású területén, az ország délkeleti partjainál fekvő Makaóban a méltán híres és nagy múlttal rendelkező 6120 méteres utcai pályán minden megtörténhet. Láttuk már itt Michelisz Norbertet újoncként nyerni 2010-ben – ez volt pályafutása első futamgyőzelme –, láttunk már kigyulladó versenyautót és hatalmas baleseteket a csak erre a futamra benevezett versenyzők rutintalansága és a bukótér hiánya miatt.

Akárcsak a korábbi idei futamokon, most is a Citroënek cipelik a legtöbb pluszsúlyt magukkal, 60 kg-ot, a Chevroletekbe negyven, a Hondákba harminc kilót tesznek bele.

„Nagyon kellemes emlékek fűznek a makaói versenypályához, s remélem, ezeket gyarapíthatom azzal, hogy két szerencsés versennyel megszerzem az összetett negyedik helyet” – mondja a Honda Civickel versenyző Michelisz Norbert, aki az összetettben éppen a Honda gyári csapatának két pilótája között foglal helyet, de tartja velük a lépést, és nem kizárt, hogy jövőre ő is a japánok gyári csapatát erősítheti majd. Ám ennyire még ne szaladjunk előre, javában zajlanak a tárgyalások.

Ami a hét végi versenyt illeti, az időrend Makaóban eltér a megszokottól. A program csütörtökön egy teszttel és az első szabadedzéssel indul, pénteken rendezik meg a második edzést és az időmérőt, a szombat szabadnap lesz, vasárnap pedig a megszokott módon jön a két futam. Ezeket az Eurosport élőben közvetíti 4 és 6:20 óra között, a Duna TV pedig felvételről 8:40-től.

A világbajnokság állása:
1. José María López (argentin, Citroën) 422
2. Yvan Muller (francia, Citroën) 305
3. Sébastien Loeb (francia, Citroën) 275
4. Tiago Monteiro (portugál, Honda) 174
5. Michelisz Norbert (Honda) 169
6. Gabriele Tarquini (olasz, Honda) 167
7. Tom Coronel (holland, Chevrolet) 148
8. Tom Chilton (brit, Chevrolet) 144

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.