Velünk elbántak, a kézilabdát nevetségessé tették

Hiába reménykedtünk: érthetetlen okokból Izland és Szaúd-Arábia indulhat a vb-n a magyar csapat helyett.

Ch. Gáll András
2014. 11. 22. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a döntést már péntek késő este meghozták, számunkra még szombaton reggel is úgy hat, mint egy rémálom, mert a Nemzetközi Kézilabda-szövetség, az IHF tanácsa a németországi Herzogenaurachban minden rációval és saját magával is szembement.

Mint ismeretes, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok korábban bejelentette a tornától való visszalépését, ám november 18-án jelezte: mégis elindulna a világbajnokságon. Az IHF ezt azonban nem méltányolta, hanem megbüntette a két ország szövetségét százezer frankra; ez eddig rendben is lenne. A döntéshozó testület ezután feltölthette volna a létszámot akár két ázsiai együttessel is, de ha már nem így tett, Európából a magyar válogatottat kellett volna kvótához juttatnia. Mégpedig azért, mert amikor nyáron Ausztrália helyett Németországot emelte be a mezőnybe, azzal érvelt, hogy a legutóbbi vb helyezéseit vette figyelembe. Az pedig kétségtelen, hogy a Katarba ki nem jutott csapatok közül 2013 januárjában Spanyolországban a németek végeztek a legelőkelőbb pozícióban. Utánuk viszont a magyarok, hiszen együttesünk a nyolcaddöntőt megnyerve bejutott a legjobb nyolc közé, ám az 5–8. helyért nem rendeztek mérkőzéseket. Izland egy fázissal korábban kiesett, ezért is érthetetlen, hogy az IHF pénteken úgy határozott: Izland és Szaúd-Arábia léphet Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok helyére.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke teljes joggal értékelte így a történteket az MKSZ honlapján: „Döbbenetes, ami történt, számunkra talán a legfájóbb döntés született, hiszen két országot sorolt be a vb-mezőnybe a nemzetközi szövetség, azonban a korábbi döntéssel szemben, amikor Ausztrália helyett Németország kapott lehetőséget a részvételre, ezúttal nem a legutóbbi világbajnokság végeredményét vették alapul, hanem más elvek mentén született a döntés. Természetesen a sportszerűség határain belül minden sportdiplomáciai csatornán keresztül lobbiztunk a kedvező döntés érdekében. Nem értünk egyet az IHF döntésével, és ezt jelezni is fogjuk, vizsgáljuk a lehetőségeinket.”

Egyebet sajnos nem tehetünk, mint hogy sajnáljuk a magyar válogatottat és szánjuk az egész sportágat, amiért ilyen kézi vezérléssel, rögtönzésekkel irányítják. Csendben pedig elismerjük: a szlovének elleni, júniusi vb-pótselejtező elpackázásáért senki mást nem okolhatunk válogatottunkon kívül. Még akkor sem, ha a Velenjében rajtunk ejtett sebbe most az IHF szórt sót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.