Viktória-kupa: még mindig tudnak valamit az „öreg lányok”

A több mint háromszázötven résztvevővel zajló egész napos Viktória-kupát Old Girls verseny zárja.

2014. 11. 20. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három olimpiát – Barcelona, Atlanta, Sydney – megjárt, vb- és Eb-hetedik helyezett, több mint százszoros magyar bajnok és a sportágban itthon az év sportolója címet nyolcszor kiérdemelt Fráter Viktória éppen tíz éve lett az OSC Ritmikus Sportgimnasztika Egyesület elnöke. De azt is mondhatjuk, hogy a klub mindenese, a vezetőedző, aki idén immár negyedik alkalommal hozza tető alá a Viktória-kupát és a hozzá szervesen kapcsolódó Old Girls versenyt. A kupát némileg fellengzősen már tavaly is nevezhettük volna nemzetközi versenynek, de igazság szerint egy éve csak Fráter Viktória korábbi csapattársa, az Ausztriában élő és edzősködő Kobjakov Natasa kismartoni különítménye tette ki a határon túlról érkezőket. Jönnek idén is, s most befut két szlovén csapat, egy pedig Észtországból érkezik, Irina Kikkas vezetésével. Ő még a pekingi olimpián versenyzett, az összetettben a huszadik helyen végzett, és már szintén edzősködik. S ha már jön, elindul az Old Girlsön is. Ezen amúgy Fráter is fellép, igaz ő nem egyéniben.

„Összeáll az az OSC-s csapatunk, amely az 1988–89-es szezonban megnyerte a juniorbajnokságot: Pollák Niki, Németh Ildi, Göllei Zsuzsi, Rajkó Kriszti és én. Akkor úgy volt, hogy egyesületi csapatként mi képviseljük a magyar színeket a tenerifei Eb-n is, de kiderült, hogy a szabályok szerint az 1977-es születésűek nem indulhatnak, csak 1976-osok, így hárman itthon maradtunk. Nekem olyan rosszul esett, hogy eldöntöttem, többet nem versenyzek csapatban, így kezdődött az egyéni karrierem” – mondja Fráter Viktória, aki huszonöt év elteltével most megszegi a fogadalmát. „Nem lesz egyszerű napon, hiszen reggel 8 órakor már kezdődik a verseny, a C kategóriában a legkisebbek nyitják a programot, aztán jönnek a többiek. Több mint húsz tanítványom indul, rájuk is kell figyelnem, és persze az egész rendezvény lebonyolításra, miközben már ott lesz a fejemben, hogy este nekem is fel kell mennem a szőnyegre. De így szép az élet, ha zajlik!”

Fráter Viktóriától megtudjuk még, hogy az Old Girls versenyen a zsűriben mások mellett Csisztu Zsuzsa és korábbi öttusázó klasszisunk, Madaras Ádám is ott lesz. Az ítészek három szempont alapján értékelnek: a technikai elemek, a művészi hatás, valamint a közönség tetszésnyilvánítása a fő ismérvek. Mondhatnánk, hogy a zsűri férfiszekciójának a hét végéig még nem árt belenéznie a szabálykönyvbe, de ez azért nem lesz rettenetesen komoly verseny. Bár végeredményt hirdetnek, valójában mindenki győztes lesz, az indulók egységesen aranyérmet és oklevelet kapnak.

A Viktória-kupán a négy külföldi klub mellett tizennyolc hazai egyesület indul, több mint 350 versenyzővel zajlik a verseny, a bevétel egy részét pedig az OSC hétéves versenyzője, Pap Krisztina gyógykezelésére ajánlják fel. „Májusban még versenyen indult, nagyon tehetséges kislány, most ment volna az első osztályba, a nyáron azonban kiderült, hogy súlyos beteg, és szeptembertől folyamatosan kezeléseket kap. Először az egyesületben kezdtünk gyűjteni, össze is jött 150 ezer forint, most megpróbálunk hozzátenni. Tornász olimpikonunk, Böczögő Dorina is jelezte, hogy segítene, neki köszönhetően egy olyan pólót ajánlottunk fel árverésre a Vatera.hu oldalon, amelyet olimpiai bajnokaink, Magyar Zoltán és Berki Krisztián írtak alá” – mondta el Fráter Viktória.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.