Világbajnoki arannyal feleltek a kétkedőknek

A Magyar Torna Szövetség vezérkara beszámolt a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

FT
2014. 11. 13. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha valaki tudja, mit jelent tornában két egymás utáni olimpiát megnyerni, akkor én tudom. Berki Krisztián lovon ma a világ legjobb tornásza. Második olimpiájára készül, címvédőként. Ha jól sikerül a felkészülése, kvalifikációt szerez, ha Rióban tökéletes napot fog ki, ismét olimpiai bajnoki címet nyerhet. A jelen állapot szerint újra ő lehet a legjobb. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is legyen. A Berki, Kovács páros egy szenzációs páros, bízunk bennük. Ha Krisztián 2016-ban nyerne, ő lehetne a 16. magyar olimpiai tornászarany tulajdonosa” – hangsúlyozta a Magyar Torna Szövetség első embere azon a megbeszélésen, ahol a szövetség idei szakmai beszámolójára került sor, a riói felkészülés napirendjében.

„London után volt, aki már nem bízott bennünk, a MOB azonban mindvégig kitartott mellettünk, ezt köszönjük. Az Eb nem igazán úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de akkor született Krisztián kislánya, mely változást hozott az életében. Igazából a vb-re állt össze újra a gyakorlata. Nagy tehetség, ha kijön neki a lépés, akkor bármi megtörténhet. Benne van még egy olimpia. Igaz, van egy vállsérülése, ami a világbajnokságon is előjött, de profi stáb dolgozik azon, hogy ez ne hátráltassa. Nagy a tét, ha Krisztián kijut Rióba, és minden a legjobban alakul, abban az ötven másodpercben fog minden eldőlni” – fogalmazott Kovács István mesteredző.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója aláhúzta, a MOB első számú küldetése az olimpiai csapat felkészítése és részvételének biztosítása, ezért egy potenciális érmesért, így Berki Krisztián sikeréért mindent megtesznek. Kovács István a megbeszélésen a válogatott egészéről is beszélt. Megelégedéssel szólt a csapat világbajnoki szerepléséről is. Mint ismeretes, a férfiak a nanningi 20. helyükkel kijutottak a jövő évi glasgow-i kvalifikációs világbajnokságra. „Jönnek fel a fiatalok, több ígéretes tehetségünk is van. Bízunk az ifjúsági olimpián is jól szerepelt Kardos Botondban, továbbá Dudás Norbertben. Ahogy kiderül a pontos kvalifikációs szabály, abban a pillanatban alkalmazni tudjuk a felkészülési stratégiát Rióra. Számítanánk a fiatal tehetségekre. Jó csapat van kialakulóban!” – tette hozzá a kiemelt edzői program szakembere.

A konzultáción Altorjai Sándor összefoglalta: sikeres volt a magyar tornasport számára az esztendő, Berki vb-aranya mellé mindkét csapat kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra, emellett Kardos Botond  ezüstérmet nyert a nankingi ifjúsági olimpián. „Botond eredménye a jövő tekintetében igen biztató!” – mondta a főtitkár.

Draskóczy Imre női kapitány szintén pozitívan értékelt, miután a nők szintén kijutottak a Rióra kvalifikáló vébére. A szakember – aki szintén tagja a kiemelt edzői programnak – is hangsúlyozta a fiatalok jelentőségét, kiemelte köztük Dévai Boglárkát, aki döntős, 6. lett az ifjúsági olimpián.

Az utánpótlásról Magyar Zoltán is kedvezően nyilatkozott. A sikert részben a MOB által koordinált Sport XXI. programnak, valamint a sportágfejlesztésnek köszönte. „Növekszik a gyerekek száma, egyre több a fiatal edző, nyílnak a tornatermek. Csarnokot avattunk Miskolcon, felújítás alatt van a tatai edzőtábor terme, Győrben, Sopronban és Debrecenben is hamarosan a tornasport szolgálatába állíthatunk egy-egy csarnokot. Sok esetben fogtunk létesítményfejlesztésbe, öltözők felújításába, világítás, fűtés javításába. De odafigyelünk az edzők képzésére, továbbképzésére is” – hangsúlyozta az olimpiai bajnok sportvezető.

A tornaelnök azt is elmondta, a szövetségen belül hét szakágért felelős, ezek közül az aerobik igen sikeres, a magyar válogatott várhatóan az Európa-játékokon is szerepelhet.

Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese a tudományos háttér, az edzőképzés fontosságát emelte ki. Nagy Zsigmond tájékoztatást adott arról, hogy a jövő esztendőben Tbilisziben, majd 2017-ben, Győrben is megmérettetés vár a magyar tornász fiatalokra, akik az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon képviselhetik majd a magyar válogatottat, várhatóan három-három fővel. Magyar Zoltán erre úgy reagált, 2017-ben fog beérni egy igen fiatal generáció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.