A nehézsúlyú bunyós a rákot legyőzte, Klicskót nem

A Ferobox Event szombati, budakalászi bokszgáláján egy igen rangos nehézsúlyú címmérkőzést rendezek; Francesco Pianeta Ivica Bacurin ellen teszi kockára a WBO szervezet Európa-bajnoki övét. A címvédő pár éve gyógyult ki daganatos betegségéből.

Deák Zsigmond
2014. 12. 04. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon még soha nem rendeztek nehézsúlyban olyan rangos mérkőzést, mint amilyen a Ferobox Event és a német SES Boxing együttműködésének eredményeképpen „landolt” az Omszki-tó mellett található Kalászi Sportcsarnokban. Az olasz születésű, de német színekben versenyző Francesco Pianeta személye azért is érdekes, mert profi pályafutása eddigi egyetlen vereségét tavaly májusban a „királykategóriát” uraló Vlagyimir Klicsko ellen szenvedte el.

Kevesebben tudják, hogy a 30 esztendős bunyós élete küzdelmét már korábban megvívta, és megnyerte. Pianeta a dél-itáliai, egészen pontosan calabriai Coriglianóban született, s hatesztendős volt, amikor családjával együtt – édesapja hentesüzletet vezetett – Németországba emigrált. Több küzdősportba is belekóstolt, például a muai thaiba, aztán az ökölvívásnál maradt. Profiként 2005-ben debütált, de 2009-ben hererákot diagnosztizáltak nála, ami után ideiglenesen szüneteltetnie kellett pályafutását. Ám elszántan küzdve megnyerte az életéért folyó meccset, és 2010 végén újult erővel folytatta karrierjét.

Francesco Pianeta még a betegsége előtt állandó kesztyűpartnere volt Vlagyimir Klicskónak, és amikor visszatért, majd több jelentős győzelmet aratott olyan korábbi legendák ellen, mint Frans Botha vagy Oliver McCall, az ukrán óriás – az egyik szabad kihívóválasztásánál – ajánlatot tett neki.

A világbajnoki címmérkőzés előtt Pianeta a következőket mondta: „Életem küzdelmét már megvívtam, a ráknál egy világbajnok sem lehet keményebb ellenfél!” S ugyan tavaly májusban a 6. menetben T.K.O.-vereséget szenvedett Klicskótól, de német ökölvívóberkekben máig a kitartás, az eltökéltség és az akaraterő egyik szimbólumának számít.

A szombati budakalászi gála programjában a 30-1-1-es mérlegű Francesco Pianeta a horvát Ivica Bacurin (18-6-1) ellen teszi kockára a WBO világszervezet nehézsúlyú Európa-bajnoki övét, amelyet májusban szerzett meg a francia Mickael Vieira gyors kiütésével. Bacurint már láthattuk Magyarországon, hiszen szerepelt Erdei Zsolt márciusi kecskeméti búcsúgáláján, pontozással kapott ki Juan Carlos Gomeztől. Visszatérve a Kalászi Sportcsarnokba, Bedák Zsolt az orosz Ruszlan Bercsuk ellen védheti meg a WBO Eb-övét, kötelek közé lép még Kovács „Vipera” Attila és Szellő Imre is. Az élő közvetítés 21:45-kor kezdődik a közszolgálati M1 csatornán. Jegyek 4500 forintos elővételi áron vásárolhatók a Székely Budo-Sport honlapján, a www.budopest.hu oldalon. A rendezvény napján, a Kalászi Sportcsarnok pénztárában 5000 forintért váltható belépő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.