A NOB elnöke még hisz Blatternek

A téma ezúttal nem a csalásgyanús vb-rendezés, hanem a 2022-es torna időpontja; a FIFA-elnök szavát adta, nem esik egybe majd a téli olimpiáéval.

2014. 12. 02. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bach most azért emelte fel a szavát, mert Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) első embere szerint a futball érdeke azt kívánja, hogy januárban és februárban legyen a vb, azaz a torna egy része belecsúszna a hagyományosan februárban esedékes téli olimpiába. Vagy pedig az ötkarikás játékokat kellene más időpontban megrendezni.

A NOB-elnök úgy véli, a sportolók, a szurkolók, a sportkedvelők és a szponzorok számára is kedvezőtlen lenne, ha azonos időben rendeznék a téli olimpiát és a futball-vb-t, ráadásul Blatter korábban ígéretet tett neki, hogy semmiképpen nem lesz ütközés a programban. „Nincs okom rá, hogy ne higgyek neki” – jegyezte meg Bach.

A FIFA azért szeretné nyár helyett más időpontban megrendezni a vb-t – január–februárban vagy november–decemberben –, mert Katarban nyáron óriási a hőség. Ezért munkacsoportot hozott létre, amelynek az a feladata, hogy tegyen javaslatokat arra, miként lehetne átalakítani a versenynaptárt a 2018-tól 2024-ig terjedő időszakra. Blatter többször hangoztatta, hogy hiba lenne nyáron megrendezni a katari vb-t.

A nyáron 40 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet miatt a 2010-es helyszínkijelölés óta folyamatosan napirenden van a kérdés, hogy mikor lenne a legkedvezőbb lebonyolítani a vb-t. Az európai élklubok szervezete szerint április 28. és május 29. között kellene megrendezni a tornát, mert ez borítaná fel legkevésbé a versenynaptárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.