Egy olasz tudja, mennyi aranyunk lesz Rióban

Magyarország a 2016-os riói olimpián nyolc arannyal a 13. helyen zár a nemzetek éremversenyében.

TK
2014. 12. 18. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötkarikás eredmények megjósolásában igen sikeresnek számító sportszakember úgy kalkulál most közzétett elemzésében, hogy a medáltáblázat élén az Egyesült Államok végez majd 94 éremmel, a megoszlást illetően 40 arannyal, 28 ezüsttel és 26 bronzzal, a második a több érmet (97), de kevesebb aranyat nyerő Kína lesz (38, 30, 29), a harmadik pedig Oroszország (30, 26, 39).

A különféle statisztikákra, versenyeredményekre alapozott előrejelzés szerint Magyarország – Hollandia mögött és Kazahsztán előtt – úgy kerül a lista 13. helyére 19 éremmel, hogy sportolói 8 aranyat, 4 ezüstöt és 7 bronzot gyűjtenek Rio de Janeiróban.

Barra a 2012-es londoni játékok előtt egy évvel 16 medált, közte 5 aranyat jósolt a magyaroknak, akik azonban ennél jobban szerepeltek, s 8 aranyat, összesen 18 érmet nyertek.

A 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia és paralimpia szervezői 242 757 jelentkezést regisztráltak a 70 ezer önkénteshelyre. Az olimpiára 45 ezer, a paralimpiára 25 ezer önkéntest várnak.

A jelentkezési határidőt azért tolták ki egy hónappal, december 15-re, mert eredetileg kevesellték a regisztráltak számát. A szervezők bíztak benne, hogy legalább 300 ezren pályáznak a nem fizetős állásokra, de most beismerték, hogy a reményük túlzott volt.

Brazíliában nincs hagyománya az önkéntességnek, illetve a jótékonykodásnak, és sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ingyen dolgozzanak. Brazília mind a 26 államából, valamint további 192 országból érkezett jelentkezés. Külföldről legtöbben az Egyesült Államokból, Oroszországból, Kínából és Nagy-Britanniából pályáztak. A regisztrálók 55 százaléka nő. Az önkéntesek kiválasztása márciusban kezdődik.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kimutatása szerint a 2000-es sydneyi olimpián dolgozó 40 ezer önkéntes közel 60 millió dollár kiadástól kímélte meg az ausztrál rendezőket.

A szervezőbizottság és az olimpiai televíziós közvetítéseket koordináló testület kérésére a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elfogadta, hogy a 2016-os riói nyári játékokon minden versenynapon lesz majd délelőtti döntő.

Az IAAF közleménye szerint a szövetség szerdán határozott a másfél év múlva esedékes olimpia atlétikai versenyeinek programjáról, s minden napra beiktattak legalább egy finálét délelőttre. A sportági szövetség jelezte, hogy a két maratonfutó és három gyalogló szám mellett a női 10 000 m, a férfi és női 3000 m akadály, a férfi 400 m gát, a férfi- és női diszkosz, illetve a női kalapácsvetés került korai időpontra.

„A reggeli döntők biztosítják, hogy a maximális nézőszámra számíthat a sportág minden időzónában” – érvelt a döntés mellett Paul Hardy, az IAAF versenyekért felelős igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.