Görbicz nincs, de csapat, cél, tét és 50 milliós bónusz van

A hivatalos célkitűzés az 1–6. hely valamelyike, de hatodik senki sem szeretne lenni a hazai Eb-n.

Ch. Gáll András
2014. 12. 03. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi tíz Eb eredményei alapján Magyarország egy arany és három bronzérmével harmadik az örökrangsorban. Ennek alapján logikus, ha a vasárnapi rajt előtt a vágyak a dobogóig merészkednek. Mint ahogyan az is, hogy ez nem konkrét cél, hiszen egyrészt Görbicz Anita kismama szerepe miatt nem tagja a keretnek, másrészt a mi águnkra sodródtak a norvégok és a dánok is, azaz az Eb-história két legsikeresebb nemzete – az eddigi tíz bajnoki címből nyolcat ők kettesben jegyeznek –, de már előtte, a csoportban le kellene gyűrni az oroszokat, a spanyolokat és a lengyeleket is.

Mindennek ismeretében érthető, ha Németh András szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón is úgy fogalmazott: a legfontosabb, hogy mindhárom magyarországi helyszínen játszhassunk. Azaz a győri első körből a debreceni középdöntőn át a budapesti végjátékba érkezzen a csapat, ám nem árt tudni, hogy a Papp László Budapest Sportarénában az 5–6. helyért is zajlik majd mérkőzés.

E tény figyelembevételével rögzítették a válogatott keret elé tűzött jutalmakat is: az első hely 50, a második 30, a harmadik 24, a negyedik 20, az ötödik 15, a hatodik 8 millió forintot ér. Legalábbis pénzre, nem is apróra váltva, mert természetesen vannak egyéb hozadékok is. Így például az aranyérmes közvetlenül kijut a jövő évi dániai vb-re és a 2016-os riói olimpiára, de a két további dobogós is gyakorlatilag biztos résztvevője a 2016. tavaszi ötkarikás selejtezőnek.

Mivel csapatunk a legutóbbi kontinenstornán, 2012-ben, Szerbiában, valamint a 2004-es hazai rendezés alkalmával is bronzérmesként zárt, viszonyítási alapnak ezt is, azt is tekinthetnénk, mint ahogyan erre Vetési Iván szövetségi elnök is utalt: „Úgy vélem, csapatunk be tudja bizonyítani, hogy két évvel ezelőtt megérdemelten lett Eb-bronzérmes, és továbbra is a kontinens legjobbjai közé tartozik.”

A vasárnapi rajt előtt még két komoly teendő akad: a lányoknak a franciák elleni, csütörtöki, győri tesztmérkőzés, Németh Andrásnak pedig a még 18 főt számláló keret 16-osra szűkítése. Aztán jöhetnek az oroszok, immár tétre, befutóra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.