Gyurta, Bernek: arany, Hosszú: több mint arany

Hosszú Katinka az első női úszó, aki két percen belül teljesítette a 200 hátat. „Ez azért durva” – mondta a győztes.

WL
2014. 12. 05. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év női úszójának választott, s a vb szerdai nyitónapján – 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen – két ezüst-, csütörtökön 100 méter háton világcsúccsal aranyérmet szerző Hosszú Katinka az első ötven méter kivételével elöl volt, fokozatosan növelte előnyét, és végül hatalmas fölénnyel győzött 200 méter háton.

„Két percen belül, ez azért durva... Jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor valahol gondoltam erre, reméltem, hogy sikerülni fog” – nyilatkozta a hazai szövetség Facebook-oldalán Hosszú. Szavai szerint könnyűnek érezte az úszást, erőlködés, feszülés nélkül ment. „A négyszáz gyorsról is azért léptem vissza délelőtt, hogy több erőm maradjon, meg így két órával többet pihenhettem. Nagyon boldog vagyok most!” – mondta.

Ekkor azonban még nem volt vége, 100 méter vegyesen is világcsúccsal nyert a címvédő Hosszú Katinka 56.70 másodperces idővel. Hosszú végig vezetve diadalmaskodott. A régi világrekordot is ő tartotta 56.86 másodperccel, amelyet szeptember elsején úszott a dubaji világkupaversenyen. Verrasztó Evelyn – aki a nyolcadik idővel jutott a fináléban – nyolcadikként végzett 59.31 másodperccel.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna. Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van, pedig nem volt” – szögezte le. Hozzáfűzte: érezte, hogy megy az úszás, és szavai szerint csupán annyi történt, hogy a kiváló formában levő spanyol Mireia Belmonte két számban legyőzte. „Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második napon a száz hát megnyerése teljesen helyre tette a lelkemet. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni. Természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon!” – mondta Hosszú Katinka.

A címvédő Gyurta Dániel 200 méter mellen nyert aranyérmet Dohában. A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a döntőben már a táv első felében az élbolyban helyezkedett el, 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, utolérni nem tudta. A magyar világklasszis 2:01,49 perccel csapott célba. Gyurta, aki szerdán a 100 méteres távon nem indult, a péntek délelőtti selejtezőben is a leggyorsabbnak bizonyult.

Bernek Péter 3:34,32 perces országos csúccsal nyert aranyérmet 400 méter gyorson. Az eddig inkább hátúszásban jeleskedő 22 éves BVSC-versenyző már délelőtt az összesítésben első helyet érő időt úszta, és a délutáni döntőben még ezen is jelentősen tudott javítani. Eredménye, amely világbajnoki csúcs is, 3.02 másodperccel volt jobb a délelőtti magyar rekordnál.

A döntőben 100 méterig a második helyen haladt, akkor az élre tört, majd egyre növelte előnyét, amelyből mintegy két testhossznyit megtartott a célig.

Kapás Boglárka 4:00.27 perccel az ötödik helyen végzett 400 méter gyorson. Kapás a nyolcadik idővel került be a fináléba a délelőtti selejtezőből, miután közel két másodpercet tudott javítani korábbi legjobb időeredményén.

A számot a spanyol Mireia Belmonte nyerte, neki ez a negyedik aranyérme Dohában. Szerdán 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen Hosszú Katinkát megelőzve diadalmaskodott, míg csütörtökön 800 méter gyorson nem talált legyőzőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.