Három duplázó és tatai csoda a vívóbajnokságon

Szilágyi Áron, Várhelyi Anna és Szabados Gábor duplázott a vívók országos bajnokságán.

2014. 12. 21. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi igazság, hogy bármilyen mérkőzésen elég csak egyszer vezetni, és ez a vívók országos bajnokságán a női tőrcsapatok döntőjében is igazolást nyert a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Szombaton a két nagy esélyes, az UTE és a Honvéd összecsapásában úgy tűnt, hogy a lila-fehérek simán győznek, az első tustól kezdve náluk volt az előny, hét csörte után 35­–26­-ra vezettek, a Knapek Edina–Kreiss Fanny asszóban pedig 38–30 is volt az állás. Az utolsó percben azonban Knapek zsinórban hatszor talált, és a 38­–36 már egész más képet mutatott. A befejező csörtére Varga Gabriella, a liláktól pedig Mohamed Aida állt fel, aki pénteken a tizedik egyéni ob­-aranyát nyerte. Most azonban nem ő örülhetett, mert Varga egyenlített, majd a hosszabbításban az aranytust is bevitte; a Honvéd így nyert 42–­41-­re. Férfi párbajtőrben egyéniben hiába vívta a döntőt két Balaton-­versenyző – a regnáló Európa-­bajnok Rédli András legyőzte File Mátyást –, a csapatverseny fináléjában a Honvéd 45–­33-­ra kiütötte a szakág vidéki fellegvárát. A Honvédot erősítő két világbajnokunk, Boczkó Gábor és Imre Géza igencsak felpaprikázhatta magát azon, hogy egyéniben már a 32 között elvérzett Női kardban a BVSC bizonyult a legjobbnak, ami egyszersmind azt jelentette, hogy az egyéniben győztes Várhelyi Anna elsőként duplázott a hét végén. (Nyitóképünkön Várhelyi Anna, Mikulik Julianna, Péntek Brigitta és Várhelyi Kata a bajnokcsapatot megillető serleggel.)

Ugyanez vasárnap összejött férfitőrben Szabados Gábornak, mivel az Építők csapatát is diadalra vezette, az ob legvégén pedig Szilágyi Áronnak is. S a kardcsapat döntője előtt a Vasas vezérkarának már csak azért sem kellett körmöt rágnia, mert az aranyéremért a piros-kékek első számú csapata meccselt a másodikkal. Női párbajtőrben viszont a Vasas címvédő alakulata fogatlan oroszlán volt a könyöksérüléssel bajlódó Szász Emese nélkül, az elődöntőt simán elbukta a Tata ellen, amely előzőleg a nyolc között a BVSC-t verte. Az utolsó párban a 19 éves Kun Anna elbánt a korábbi csapatvilágbajnok Tóth Hajnalkával, és a vasutasoknál nem ment az ugyancsak válogatott Révész Juliannának, valamint az egyéni bajnok Bukócki Biankának sem. A Tatában Kun mellett a mindössze 14 éves(!) Gnám Tamara és vb-ezüstérmes öttusázónk, Kovács Sarolta szállította a szenzációt.

„Most indulok másodszor vívó-ob-n, de csapatban először, és álmomban sem gondoltam volna, hogy döntőbe jutunk. S persze azt se, hogy a BVSC-t le tudjuk győzni, de nem volt veszítenivalónk, mindent beleadtunk, taktikusan vívtunk, és sikerült. De ha már itt vagyunk, nem elégszünk meg az ezüsttel! Persze már most nagyon boldog vagyok, ez az eredmény feldob, s remélem, hogy mindez kamatozik majd az öttusában is” – fogalmazott Kovács Sarolta, és hamiskás mosollyal még hozzátette: sajnálja, hogy az öttusaedzői nincsenek itt.

Bár a harmadik bravúr a döntőben a Honvéd ellen már nem jött össze, tatai ezüst még soha sem csillogott ilyen fényesen.

Az országos bajnokságon a Honvéd és a BVSC három-három, a Vasas és az Építők két-két, az UTE és a Balaton egy-egy aranyéremmel zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.