Két tizeddel verte a világcsúcsot Hosszú Katinka

Hosszú Katinka 55,03 másodperces világcsúccsal aranyérmet nyert 100 méter háton Dohában.

TK
2014. 12. 04. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év női úszójának választott, a vb szerdai nyitónapján – 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen – két ezüstérmet szerző magyar versenyző a szerdai előfutamban 55,70 másodperces világbajnoki csúccsal lépett tovább, majd aznap délután 56,65-tel biztosította helyét a fináléban.

A nyolcas döntőben 75 méterig együtt tempózott az ausztrál Emily Seebohmmal és az ukrán Darina Zevinával, az utolsó fordulóhoz azonban már elsőként érkezett, majd a negyedik 25 méteren látványosan elhúzott közvetlen riválisaitól.

Hosszú – aki a normál medence mellett most már rövidpályán is háromszoros világbajnok – a japán Szakai Siho 2009-ben Berlinben úszott 55,23-as világrekordját döntötte meg. „Azért ezt odatettem szépen! Na, most elképesztően jól érzem magam” – lelkendezett a 100 méter vegyes elődöntője és a 800 méter gyors előtt, mint a szövetség Facebook-oldalán olvasható.

Verrasztó Dávid a 25 méteres medencében 400 méter vegyesen kétszeres Európa-bajnok, 2012-ben világbajnoki harmadik. A táv elején az ötödik-hatodik helyen tempózott, a mellúszás közben viszont már volt második is, végül két japán riválisa mögött végzett harmadikként.

A délelőtti előfutamban 4:02,97 perccel vívta ki a jogot, hogy ott legyen a délutáni nyolcas fináléban, ahol 4:01,82 perces eredménnyel szerezte meg a bronzérmet. A japán Szeto Daija 3:56,33 perccel nyert, Hagino Koszuke 4:01,17-tel lett második. Verrasztó a negyedik helyezett dél-afrikai Sebastien Rousseau-t 18 századmásodperccel előzte meg.

„Végül is nem volt rossz, a hát-mell jól sikerült, akkor már páran feladták” – idézte a bronzérmest a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala. Hozzátette, ilyen jó időt még nem úszott, ez nagypályán 4:11 decemberben, „az remek szerintem”. Elmondta, hogy a végén lehetett volna kicsit keményebb, de talán nem hitt eléggé a második helyben, pedig Hagino Kószukét most megfoghatta volna.

Az elődöntő első futamában Verrasztó Evelyn próbálkozhatott a finálés szereplés kiharcolásával, s 59,11 másodperces eredménye – amely jobb volt, mint amit a délelőtti előfutamban úszott – erre esélyt adott. Saját mezőnyében negyedikként végzett, a második elődöntős nyolcasból pedig utóbb négyen előzték meg, így éppen befért a döntőbe.

Hosszú Katinka a 800 gyors előtt biztonsági úszással lépett tovább. Futamában 57,89 másodperces eredményével első lett, de az első nyolcasból a brit Siobhan-Marie O’Connor ezúttal gyorsabbnak bizonyult nála.

Kapás Boglárka a negyedik, Hosszú Katinka pedig a kilencedik helyen végzett 800 méter gyorson. Kapás a délelőtti programban szerepelt, amelyben a nevezési idők alapján a lassabb futamokat bonyolították le ezen a távon. 8:16,32 perces idejével akkor a leggyorsabbnak bizonyult, és este a legerősebb futamból is csak hárman előzték meg őt. Utóbbiban úszott Hosszú Katinka.

A hétfőn a világ legjobbjának választott magyar úszó 400 méterig tartotta a lépést az élbollyal, akkor negyedik volt a világcsúcstartó és később győztes spanyol Mireia Belmonte García, valamint a brit Jazmin Carlin és a holland Sharon van Rouwendaal mögött. Később még egy ellenfele megelőzte őt, és 8:20,71 perces eredményénél négyen még a délelőtti mezőnyből is jobbat értek el. A Dohában már a harmadik vb-elsőségét begyűjtő Belmonte García 8:03,41 perccel, magabiztosan végzett az élen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.