Magyar a földkerekség legerősebb egyetemistája

Az ólomsúlyú magyar bajnok 398 kilogrammos eredménnyel győzött a súlyemelők thaiföldi egyetemi világbajnokságán.

2014. 12. 08. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Thaiföldön, Csiangmaj városban december 5. és 8. között rendezett egyetemi súlyemelő-világbajnokságon a +105 kilósok mezőnyében lökésben 215 kilogrammos eredményével csupán a dél-koreai Li He Szang szorította meg a legnehezebb résztvevőként pódiumra lépő, kilencszeres országos magyar bajnokot. A koreai a versenyre több mint 153 kilogrammos testtömeggel mérlegelő Péter eredményét látva még tett egy kísérletet 223 kilogrammal, ez azonban kudarccal végződött, így az Edutus Főiskola hallgatója állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. 195 kilogrammos eredményével a japán Murakami Eisiró szerezte meg a harmadik helyet.

Szakításban már nem volt ennyire kiélezett a küzdelem, hiszen Li He Szang és honfitársa, Hvang Vu Man is megállt 170 kilogrammnál, Murakami pedig már 150-nél. Mivel a 105 kilogramm győztese, a török Resul Elvan 363 kilogrammal zárt, a vb-n Nagy Péter bizonyult a legerősebbnek. Így mondhatjuk, hogy momentán magyar a földkerekség legerősebb egyetemistája, aki most éppen főiskolás.

A hazánkat a thaiföldi erőpróbán képviselő Nagy Péter 2011-ben a sencseni Universiadén – amelyen még a Szegedi Tudományegyetem színeiben indult – a +105 kilós versenyszámban aranyérmes lett, majd a 2013-as kazanyi Universiadén a negyedik helyen végzett. A londoni olimpián tizenegyedik lett 416 kilogrammos egyéni csúccsal, a tavalyi vb-n, Lengyelországban szakításban 191 kilogrammal a negyedik, összetettben 415 kilogrammal a hatodik helyet szerezte meg. Idén novemberben pedig a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs vb-n 407 (185+222) kilogrammal a tizenegyedik helyen zárt.

Az idei kvalifikációs vb mellett a csapatok még a következő évi világbajnokságon szerezhetnek pontokat, ezek összeadódnak, és az így kialakuló sorrend alapján a férfiaknál az első 24, a nőknél pedig az első 21 nemzet szerez különböző számú részvételi kvótát a 2016-os riói olimpiára. Férficsapatunk jelen állás szerint három kvótát is begyűjthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.