Mocsai ígéri: új egyetem, új hely, új státusok

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem frissen kinevezett rektora az intézményt érintő változásokról beszélt.

Deák Zsigmond
2014. 12. 19. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mocsai Lajost szerdán nevezték ki a Testnevelési Egyetem rektorává, csütörtökön pedig már a Sportcsillagok Gáláján adta át a legjobb  szövetségi kapitányoknak járó díjakat. A kiváló kézilabdás szakember nagy lehetőségnek tartja, hogy a sport kiemelt ágazatként stratégiai egyetemet kapott. Olyan fiatalokat várnak az intézménybe, akik hosszú éveket készülnek arra, hogy ott tanuljanak, a tanári karnak pedig azokat az értékeket kell képviselnie, amelyek a TF számára mindig is prioritást jelentettek. „Az értékek és a hagyomány megőrzésére most is olyan tantestületünk, közösségünk van, amely képes arra, hogy megújuljon, illetve kiegészülhetünk a következő két évben közel ötven olyan státussal, amely hazai és nemzetközi klasszist képvisel a saját sportágában. Ez óriási lehetőség.”

A rektor a körülményekről, lehetőségekről is beszélt. „A következő két-három évben lehetőséget kapunk egy új egyetem fölépülésére, amelynek az alapvető motívuma a tanárképzés, az edzőképzés, a magyar sportért való felelősségvállalás, a szakmai tudás mentén való teljesítménynövelés, a sportmenedzsment, a sportkommunikáció és például a rekreáció, a wellness. Ezek mögé olyan egyetemet fogunk felépíteni, ahol a gyakorlati emberek, edzők, tanárok kérését a módszertan, a tudományos kutatómunka ott helyben alá tudja támasztani.”

Mindez a tervek szerint új helyszínen valósulhat meg, de még nincs végleges döntés ezzel kapcsolatban. „Zöldmezős beruházást tervezünk, kettő van jelen pillanatban górcső alatt. Húsz hektár kell ahhoz, hogy eleget tudjunk tenni a nemzetközi edzőképzés óriási érdeklődésének mind az olimpiai, mind a nem olimpiai sportágakban” – mondta Mocsai Lajos a Mai helyzetben. Cél az is, hogy több külföldi hallgatót csábítson Budapestre az egyetem; ők eltűntek, mert a Semmelweis Egyetem Sporttudományi Kara elveszítette azt a márkaértéket, amelyet a TF korábban képviselt. Egyebek között az Arab-öböl országaiból is mutatkozik érdeklődés ezzel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.