Nehéz döntés volt, de meghozta a McLaren

A McLaren bejelentette, hogy a 2015-ös szezonban Fernando Alonso és Jenson Button lesz a két pilótája.

2014. 12. 11. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó ideje nyílt titok volt, hogy a Ferraritól távozott kétszeres világbajnok, a 33 éves spanyol Fernando Alonso a McLarenhez igazol, de erről csütörtökig hivatalos bejelentés nem történt, s a wokingi istálló eddigi két pilótája, Jenson Button és Kevin Magnussen is tűkön ülhetett, hogy melyiküket tartják meg. (Nyitóképükön balra Button, jobbra Magnussen.)

Button mellett szólt, hogy tapasztaltabb – 34 éves –, ami jól jöhet a következő szezonban, amikor a csapathoz új motorszállító érkezik, a Honda. A brit pilóta 2009-ben világbajnok volt, s az idei szezonban egyértelműen jobb volt az újonc Magnussennél. Button a vb-n a 8. helyen zárt 126 ponttal, a 22 éves dán pedig a 11. helyen végezve csak 55 pontot szerzett, vagyis nem váltotta meg a világot. Az időmérőket nézve Button 10–9-re verte. Ezzel együtt Ron Dennis, a McLaren Automotive ügyvezető elnöke – aki 1981 és 2009 között a Formula–1-es McLaren-alakulat csapatfőnöke volt – a jövőt nézve, hosszú távon gondolkozva Magnussen mellett tette le a voksát. A vezetőségből többen, valamint a Honda azonban Buttonra szavazott – ne feledjük, 2006 és 2008 között a Honda versenyzője volt, mielőtt a japánok kiszálltak a száguldó cirkuszból –, s végül, miként a McLaren csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, az ő akaratuk lett az erősebb. Magnussen tartalékpilótaként marad a McLaren állományában.

Fernando Alonso 2007 után tér vissza a McLarenhez, akkor csak egyetlen évet töltött a csapatnál, s mivel nem jött ki az abban az évben újonc, s őt egyáltalán nem tisztelő Lewis Hamiltonnal, távozott. A szezonban Kimi Räikkönen a Ferrarival 110 ponttal lett világbajnok, Hamilton 109-cel végzett a második, Alonso ugyancsak 109-cel a harmadik helyen, az akkor már kétszeres világbajnok spanyol érthetően bosszúsan távozott és ment vissza a Renault-hoz.

A hírek szerint Alonso 2015-ben 40 millió dolláros alapfizetést kap a McLarentől, vagyis ez az összeg nem tartalmazza a bónuszokat és a szponzori támogatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.