Nem tört össze az üvegáll, jöhetne a nagy derbi

A brit profi boksz pakisztáni származású csillaga, Amir Khan vasárnapra virradóra Las Vegasban bizonyította, hogy üvegálla ellenére váltósúlyban is az elit tagja, s méltó a legjobbnak tartott Floyd Mayweather Jr. elleni derbire.

Deák Zsigmond
2014. 12. 14. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kategóriáktól független világranglistákat vezető, tehát napjaink legjobbnak tartott hivatásos ökölvívója, Floyd Mayweather Jr. egyik beceneve Money, így vele találkozni a szakmai mellett anyagi elismerést is hozhat. Ráadásul elmúlt 37 éves, értelemszerűen kopik a sebessége, egyre nagyobb az esélye, hogy valaki elveszi a tizennyolc éve őrzött veretlenségét. Gyülekeznek is a legjobb váltósúlyúak, de az amerikai sztár sem buta, az utóbbi időben odafigyel, kivel meccsel, a stílusban hozzá illőket választja, s veri meg, mint például legutóbb kétszer az argentin Marcos Maidanát.

Maidana mellett már Amir Khan neve is bekerült Mayweather noteszébe, de egyelőre a pakisztáni származású britnek várnia kell. Persze nem tétlenül, hiszen addig is bizonyította, hogy kisváltósúlyból fellépve az eggyel magasabb kategóriában is az elithet tartozik. Khan amatőrként mindössze 18 évesen szerzett 2004-ben Athénban olimpiai ezüstérmet, profiként 18 meccset vívott meg veretlenül könnyűsúlyban, amíg 2008-ban a kolumbiai Breidis Prescott váratlanul kiütötte őt. Összeszedte magát, s egy év múlva eggyel feljebb, kisváltósúlyban megszerezte a WBA szervezet vb-címét. 2011-ben vitatható pontozással kikapott az amerikai Lamont Pettersontól, majd 2012-ben kiütéssel Danny Garciától. Sokan mondják, üvegálla van, azaz ha pontosan eltalálják, nem marad állva, de Khan immár váltósúlyban és új edzővel, Virgil Hunterrel tör előre.

Legutóbb vasárnapra virradóra a Las Vegas-i MGM Grandben, a WBC váltósúlyú Silver övéért küzdött egy minőségi amerikai riválissal, a korábbi kisváltó- és váltósúlyú világbajnokkal, Devon Alexanderrel. A csatát óvatosan kezdték a felek, de hamar kirajzolódott, hogy Khan sebességi előnye komoly előny, ezt és hosszabb karjait kihasználva kívülről dolgozott, míg a színes bőrű tengerentúli bunyós inkább a kontrákra hagyatkozott. Ám utóbbi taktikája nem igazán működött, Khan fegyelmezett tudott maradni és rendre megelőzte ellenfelét, aki legfeljebb egy váratlan és szerencsés kiütésben bízhatott. Ez elmaradt, a taktikai háborút végül Khan nyerte egyhangú és fölényes pontozással (119-109, 118-110, 120-108). Mérlege 30–3-ra alakult (Alexanderé 26–3-ra), s májusban akár következhet számára a várva várt nagy derbi. Ám Mayweather közben elkezdte pedzegetni, hogy mégis összecsapna az évek óta kerülgetett, de legjobbjától már messze álló Manny Pacquiaóval. Úgyhogy egyelőre semmi sem biztos, csak az, hogy Khan a váltósúlyban is ott van az elitben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.