Örökre eltávozott a hoki legendás gentlemanje

Gyászol Kanada: 83 éves korában elhunyt Jean Béliveau.

Ch. Gáll András
2014. 12. 03. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean Béliveau óriás volt a jégen és azon kívül is. 190 centis magassága s a hozzá társuló kilencven kiló színizom kuriózumnak számított az ötvenes-hatvanas években. Ebben a kemény, olykor durva sportágban maga volt a megtestesült fair play, a szerénység. Már-már irracionális módon a nyolcvanas években visszautasította Brian Mulroney miniszterelnök felkérését, hogy legyen a szenátus tagja. Tíz évvel később, 1994-ben Jean Chrétien miniszterelnök egyenesen a főkormányzói posztot ajánlotta fel Béliveau-nak, ő azonban erre is nemet mondott.

A legendás hokis 1931-ben látta meg a napvilágot Kanada franciák lakta Québec tartományában, Trois-Rivieres városában, nyolcgyermekes család elsőszülöttjeként. Parádés ifjúsági, majd amatőr pályafutása betetőzéseként 1953-ban szerződtette le a Montréal Canadiens, akkoriban rekordösszegűnek számító, öt évre 105 ezer dolláros ajánlattal. Később Frank Selke, a Canadiens legendás ügyvezető igazgatója így emlékezett vissza: „Azt mondtam Jeannak, kinyitom előtte a Forum páncélszekrényét, és vegyen ki belőle annyi pénzt, amennyit igazságosnak tart.”

A center megszolgálta a 105 ezer dollár minden centjét. Tíz Stanley-kupát szállított húsz idény alatt, kétszer a liga legértékesebb játékosának választották, Bernie „Boom-Boom” Geoffrionnal és Bert Olmsteaddel, a két villámszélsővel az NHL legjobb csatársorát alkották fél évtizeden keresztül. Béliveau 586 gólt és 809 gólpasszt hozott össze 1287 alapszakasz- és rájátszásmeccsen.

Egyszerűen tarthatatlan volt a boszorkányos 4-es: villámgyorsan korcsolyázott, és senki sem lőtt olyan erővel és sebességgel. Egyszer megkérdezték Hap Dayt, a Toronto Maple Leafs vezérigazgatóját: létezik-e eszköz arra, hogy lefogják Béliveau-t. „Természetesen – vágta rá Day –, csak az törvénytelen ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.