Ránk mosolygott Fortuna: Ausztriát kell verni a vb-ért

Női kézilabda-válogatottunk minden szempontból ideális ellenfelet kapott, ki kell jutnia a jövő decemberi vb-re.

Ch. Gáll András
2014. 12. 21. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2015. december 5–20. között Dániában rendezendő női kézilabda-világbajnokságnak eddig öt résztvevője biztos: a házigazda, a címvédő Brazília, valamint az afrikai kontinenstorna három dobogósa, Angola, Kongó és Tunézia. A hatodik induló vasárnap estére meglesz: az Eb budapesti döntőjének győztese, Norvégia vagy Spanyolország.

Földrészünket kilenc további válogatott képviselheti a vb-n Dániában – a huszonnégyes mezőny fele így egy híján európai együttes lesz –, ezek a kvóták jövő júniusban kilenc oda-visszavágós párharcban kelnek el. A sorsolást – amelyre vasárnap kora délután kerítettek sort a Papp László Budapest Sportarénában – automatikus kiemelés előzte meg: az első kalapba került az Eb első tizenegy helyezettje (kivéve a dánokat és a majdani Európa-bajnokot), így Magyarország is, a másodikba a 12–16. helyen zárt Szlovákia, Oroszország, Ukrajna, Horvátország és Szerbia, valamint a négy előselejtező torna győztese, Ausztria, Csehország, Izland és Szlovénia. Mivel a lehetséges riválisok erejük szerint roppant széles skálán mozogtak, fontos szerep hárult a szerencsére is.

Fortuna pedig mellénk állt, hiszen végül Ausztriát juttatta ellenfélül. Ennél kedvezőbb verzió talán már csak Szlovákia lett volna, de végképp ne panaszkodjunk; különösen ne úgy, hogy a második mérkőzést rendezhetjük hazánkban. Természetesen megengedhetetlen, hogy bármi is ezen múljon, még akkor is, ha a dánok által az Eb-n alkalmazott hét mezőnyjátékossal végrehajtott támadást az osztrákok is előszeretettel vetik be. Így tettek a két csapat legutóbbi találkozásakor, októberben Szigetszentmiklóson is, ahol akkor 36–23-as magyar győzelem született. Ausztria ellenfélként azért is ideális, mert a magyar szurkolók számára nem jelent különösebb anyagi megterhelést az utazás – ha csak nem, mondjuk, Tirolban rendezik az első találkozót.

A további párosításokat elnézve sokkal keményebb csaták várhatók a német–orosz, a szerb–román, a horvát–svéd és az ukrán–lengyel fronton, ami számunkra azért is előnyös, mert jelentősen rostálja a vb-mezőnyt.

A SELEJTEZŐK PÁROSÍTÁSA
Franciaország–Szlovénia
Németország–Oroszország
Szerbia–Románia
Hollandia–Csehország
Ukrajna–Lengyelország
Montenegró–Izland
Ausztria–MAGYARORSZÁG
Norvégia vagy Spanyolország–Szlovákia
Horvátország–Svédország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.