Sorsolnak a Bajnokok Ligájában

Túlsúlyban vannak a német csapatok, de Madrid és London is két együttest delegál a legjobbak közé. Parázs csatáknak ágyazhat meg a déli sorsolás, kövesse az mno.hu-n.

WL
2014. 12. 15. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc négyes csoport győztese, az Atlético Madrid, a Real Madrid, az AS Monaco, a Borussia Dortmund, a Bayern München, a Barcelona, a Chelsea és a Porto, illetve a kvartettek másodikjai, a Juventus, a Basel, a Bayer Leverkusen, az Arsenal, a Manchester City, a Paris Saint-Germain, a Schalke és a Shaktar Doneck várják az UEFA hétfői nyoni sorsolását.

A szabályok szerint az elsőket sorsolják össze a másodikokkal, az egy csoportból továbbjutott gárdák nem játszhatnak egymással, és a párharcokat a csoportelsők kezdik idegenben. Az összecsapások első mérkőzései február 17/18-án, illetve 24/25-én lesznek, a visszavágókat pedig március 10/11-én és 17/18-án rendezik.

A német-spanyol-angol hármas tíz együttest delegál a legjobbak közé, a legtöbb csapatot, szám szerint négyet a germánok adják. Azonban a Bayern, Dortmund, Leverkusen, Schalke kvartettből tulajdonképpen csak a münchenieknek lehetnek vérmesebb reményeik a végső győzelmet illetően, azonban intő jel az ellenfeleknek, hogy két éve a Dortmundot senki sem várta a döntőbe, ahol aztán csak egy másik német együttes, a Heynckes-féle müncheni csodacsapat tudta megállítani.

Spanyolországból a két tavalyi döntős, a Real és az Atlético is esélyes a végső győzelemre, ahogyan a Messi-Neymar-Suarez vezette Barcelona is. Mindhárom csapat megnyerte csoportját, a királyiak egyedüli százszázalékosként léptek túl a csoportkörön és ellenfeleiken. Cristiano Ronaldóék címvédésre készülnek, de ez eddig még egyetlen csapatnak sem sikerült a Bajnokok Ligája történetében.

Az angol klubok pár évvel ezelőtti dominanciája ma már nem annyira erőteljes, talán csak a Chelsea az, akiről kijelenthető, reális céljuk lehet a kupa elhódítása. A szintén londoni Arsenalnál már lassan hagyomány, hogy nem éli túl az első egyesen kieséses etapot, a Manchester City pedig – szinte korlátlan pénzügyi lehetőségei ellenére – még nem mutatta meg igazi erejét Európában, de erre most újabb esélye van.

A többi nemzetnek hat helyen kell megosztoznia. A franciák a PSG-t és a Monacót adják, az évek óta alul-, egyesek szerint viszont épphogy reálisan teljesítő olaszok a Juventusszal vannak jelen, rajtuk kívül a Porto, a Shaktar és a Basel ért még oda.

Ebből a hatosból a Paris Saint-Germain juthat el a döntőig, talán a Juventus bízhat még nemzetközi rutinjában, de Allegri kerete nem olyan kiegyenlített, mint Ibrahimovicéké. Arról nem is beszélve, hogy mindkét gárda csoportmásodik lett, így papíron már most is erősebb együttessel futnak össze.

Az idei meglepetéscsapat egyértelműen a svájci Basel. Paulo Sousa együttese a Real Madrid mögött, a Liverpoolt megelőzve jutott a legjobb tizenhat közé, de már az is erején felüli eredménynek számítana, ha tudna menni még egy kört. A Monaco és a Porto nagy esélye, hogy csoportgyőztesek, így jó sorsolással túlélhetik ezt az etapot, a háború miatt otthonát vesztő Shaktar Doneck pedig csapategységében és légiósaiban bízhat.

A déli sorsolás után több komoly párharcra is sor kerülhet majd, a címvédő madridiak például kaphatják ellenfélül az Arsenalt, a Juventust, a Man Cityt vagy éppen a PSG-t. De lehet Arsenal–Barcelona, vagy éppen Juventus–Bayern München párharc is.

A „kicsik” is bizakodhatnak, ugyanis az első kalapban ott a Monaco és a Porto, ellenfélnek pedig a Leverkusen, a Schalke, a Basel és a Shaktar is. Dél után pár perccel minden kiderül.

Bónusznak itt egy válogatás a csoportkör legszebb góljaiból:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.