Szász és Hosszú egyszerre lett bronzérmes Dohában

Nemcsak a rövid pályás úszó-vb-n, a női párbajtőrözők Grand Prix-versenyén is jutott számunkra érem Dohában.

2014. 12. 07. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen két órával azelőtt, hogy a Hamad Aquatic Centre-ben megkezdődtek volna a rövid pályás úszó-vb záró napjának a döntői, egy magyar versenyző máris érmet szerzett Dohában – de értelemszerűen nem az uszodában. Kicsi a világ, a katari fővárosban a hét végén férfi és női párbajtőr Grand Prix-versenyt is rendeztek, s ugyan a hölgyeknél csak egy indulónk akadt, Szász Emese újfent alátámasztotta, miért ő vezeti a világranglistát. Három héttel azután, hogy a kínai Hszücsouban Világkupa-versenyt nyert, most Dohában – azt követően, hogy pénteken Rédli Andrással és Peterdi Andrással az úszó-vb-n kiszurkolt négy magyar aranyat – a másfélszeres szorzójú GP-viadalon is kiválóan forgatta a fegyvert. A 64-es főtáblán sorrendben az olasz Batinit 15-13-ra, a német Christmannt 8-3-ra, az olasz Boscarellit 15-11-re, majd a francia Candassamyt 15-8-ra verte, s ezzel már biztos volt, hogy az eredményhirdetésnél ott áll majd a dobogón.

Szász az éremért zajló összecsapáson amúgy 4-1-re, majd 8-4-re is vezetett francia riválisa ellen, s az sem zökkentette ki, hogy 9-6-nál sárga lappal figyelmeztették szabálytalanság miatt és 9-7-re alakult az állás. Egy együttes találat után öt egylámpás tust adott.

A négyes döntőt már nem az Aspire Dome sportcsarnokban rendezték, hanem a nem kevésbé impozáns The Gate Mall bevásárlóközpontban, s itt az első elődöntőben Szász Emese az észt Erika Kirpu ellen lépett pástra. Sajnos az addig tökéletesen működő élő internetes közvetítés éppen az ő összecsapásukra döglött be, csak azt láthattuk, hogy a kamerákat pakolják, pedig már régen vívtak a felek... Az eredmény alakulásáról mindenesetre a katari vívószövetség Facebook-oldaláról értesülhettünk, s eszerint Kirpu 3-1-re, majd 6-2-re vezetett, s végül 15-5-re győzött. Szász Emese az asszó után nyilván nem volt boldog, de a bronzérme is remek eredmény, és szinte egy időben született meg azzal a bronzzal, amit a „szomszédban” Hosszú Katinka szerzett az ötvenméteres hátúszásban.

Amint arról már korábban beszámoltunk, férfi párbajtőrözőinknek nem ment ilyen jól Dohában, Berta Dániel és Peterdi a selejtezőből nem került fel a főtáblára, ahol az idei egyéni Európa-bajnok Rédli is kiesett az első körben. Bányai Zsombor egy, Boczkó Gábor két asszót nyert, de utóbbi is csak a 14. lett; mondani sem kell, a női verseny sokkal jobban tetszett számunkra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.