Verrasztó Dávid döntős, Katinka odacsapott

Katinkának a 100 méter jobban megy, mint a hosszabb távok.

Ch. Gáll András
2014. 12. 04. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten jó „reggeli” idővel (4:02.97) lett döntős Verrasztó Dávid 400 vegyesen. „Nagyjából ezt akartam, szerintem jól ment, az első fele rendben volt, a mell is, gyorson lazsáltunk kicsit, azaz abban még van. Ez a 4:02 így reggel szerintem teljesen jó, tavaly ennyivel nyertem Eb-t. Jó erőben érzem magam, az a lényeg, hogy délután 4:00-val kezdődjön az idő, és akkor pezsgőt bontunk, ha ötödik vagyok, akkor is. Ha összejön minden, akkor lehet esetleg 3:59 is, de most a 4 perc van belőve. A két japó (Szeto, Hadzsino) nagyon jó, őket aligha lehet elkapni, Clary is jól úszik, a dél-afrikai srác (Rousseau) szintén, meglátjuk, szép verseny lesz, az biztos. Most pihenek hat órát, aztán jövök, és beleadok mindent.”

Másik indulónk, Grátz Benjámin 4:08.55-tel 14. lett, így nem került a döntőbe. A battai ifjú kicsit el volt kenődve: „Teljesen kiúsztam magam, teljesen elfogytam, nem tudom, mi volt a baj, mert ennél jobbat mentem az ob-n is. Sajnálom, most nem igazán tudok többet mondani ”

Hosszú Katinka úgymond „odavert” egyet, 100 vegyesen mindössze 13 századra volt a saját világcsúcsától (56.99) – mivel ez könnyű szám, és csupán ez az egy volt neki délelőtt, most nem adódtak olyan kérdőjelek, mint szerdán, amikor sok számban ment neki túl jól délelőtt. Az is a tényekhez tartozik, hogy Mireia Belmonténak nem fekszik a rövid vegyes, a 27. idővel a vert mezőnyben végzett, tőle így nem kell tartani a döntőben.

„Kicsit meg akartam nyomni, a tegnapi nap után van némi izomláz, ezt ki akartam úszni magamból – mondta Katinka. – Nem baj, hogy nem jött össze a világcsúcs, legalább nem kell itt maradni doppingra. Csak egy külföldi tévés idegesített fel a kérdéseivel, azt mondta, minek indulok annyi számban, tegnap a két ezüst helyett miért nem volt jó egy arany. Miért, miért, mert akkor egy ezüst lett volna, hiszen a 200 pillén indultam volna, ha csak az egyikben megyek – ott pedig nem volt esélyem még az egyéni legjobb időmmel sem. Ennyit értenek hozzá ”

Verrasztó Evelyn is simán középdöntős (59.86), elégedett volt azzal, hogy egy percen belüli időt jött. „Katka mellett nehéz úszni, különösen 100 vegyesen, annyival elmegy. De jó ez a 10. hely, innen szép beérni délután a döntőbe, ráadásul a második felét most nem is nyomtam meg annyira. A víz amúgy nagyon hideg, én nagyon nem szeretem, de legalább most már tudom, mire készüljek.”

Az ötnapos vb-n 800-on nincs klasszikus előfutam–döntő leosztás, azaz a nyolc legjobb nevezési idővel érkező úszik délután, a többiek pedig reggel, aztán összesítenek. Nos, Bogi remekül helytállt a délelőtti utolsó futamban, 8:16.32-es ideje a legjobb eddig, és jelenleg 5. a világranglistán. Aztán hogy mire lesz elég? „Nagy Petivel, az edzőmmel azt tűztük ki célként, hogy kerüljek most be az első hatba, pláne így, hogy nem a legjobbakkal úszom este. 8:15 körüli időt saccoltunk, majdnem meglett, remélem, elég lesz a hat közé jutáshoz. Most ennyi van bennem, megint objektív okokból volt kevesebb időm a felkészülésre, közbejött egy mandulaműtét, sajnos így megint csak a minőség volt rendben az edzéseken, a mennyiség nem stimmelt.”

A délelőtt folyamán még vízre szállt Szilágyi Liliána 50 pillangón (23. lett 26.54-gyel) – és most már beszédesebb volt, amikor nem is erről a távról, hanem az imádott, de kissé elrontott szerdai 200 pilléről érdeklődtünk. „Kétszázon egy kicsit elvitt a fiatalságom. Azt gondoltam, nagyon erős vagyok, rögtön elindultam, szinte nem is észleltem, milyen tempóban megyek, így a végére nagyon elfogytam. Még az bánt, hogy tanulunk egy új technikát, de nem sikerült mindazt megvalósítanom a versenyen, ami az edzésen már ment. Tudom, hogy van időm, de kicsit türelmetlen vagyok, jó lett volna már itt valami jobbat úszni. Azért remélem, százon még megmutatom.”

Újból úszott a két pöttöm, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna: 100 gyorson indultak mindketten, Fanni 36. lett (55.20), Ajna 40. (55.75). Az biztos, hogy korosztályos világbajnokok, előttük ugyanis egyetlen olyan sincs a rangsorban, akinek 2-essel kezdődik a születési évszáma (az övék 2001) – a legfiatalabbak is 1998-asok. Fanni ideje, az 55.20 mp négy korosztályban (13, 14, 15 és 16 év) is országos csúcs!

A férfiak sprinttávján Holoda Péter 41. lett 22.15-tel a rendkívül sűrű mezőnyben, Kozma Dominiken viszont elhatalmasodott a tegnap délután már „bejelző” betegség, és neki vissza kellett lépnie (Jakabos Zsu sem úszott 50 pillén). Mixed vegyes váltóban is próbálkoztunk, az alkalmi felállásban (Balog Gábor, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Gyurinovics Fanni) a 13. helyig jutott a kvartett.

Délután 16 órától Verrasztó Dávidért (400 vegyes), Hosszú Katinkáért (100 hát, 800 gyors) izgulhatunk a döntőkben, illetve Katkáért és Verrasztó Evelynért a 100 vegyes középdöntőjében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.