Visszavonul a manöken alkatú világbajnoknő

A téli és nyári olimpián egyaránt szerepelt, öttusában csapat-világbajnoki címig is jutott Gyenesei Leila levélben tudatta velünk, hogy visszavonul.

Deák Zsigmond
2014. 12. 12. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyenesei Leila 2006-ban sífutóként vett részt a torinói téli, 2008-ban öttusázóként a pekingi nyári olimpián, ezzel a második magyar sportolónő lett, aki mindkét fajta ötkarikás játékokon indult, s az első, aki téli olimpikonból lett nyári. Öttusázóként érte el a nagyobb sikereket, 2008-ban Budapesten csapatban, 2011-ben Moszkvában váltóban világbajnoki címet szerzett, háromszor nyert Eb-t szintén csapatban, illetve váltóban. Három sportágban (öttusa, sífutás, aquatlon) összesen nyolcszor lett az Év sportolója, 21-szeres felnőtt és 4-szeres korosztályos magyar bajnok, 2011-ben Junior Prima díjat kapott.

A 28 éves, igen csinos sportoló ebben az évben már nem versenyzett csípősérülése miatt, majd levélben jelentette be visszavonulását. Ebből idézünk most.

„Hosszan tartó, makacs sérülésem miatt az élsporttól ez év végével visszavonulok. Hálásan köszönöm a 22 éves sportolói pályafutásom során kapott támogatást családomnak, edzőimnek, klubjaimnak, az Építők AC Kaposvárnak és a Volán Székesfehérvárnak, Kaposvár Város Önkormányzatának, a Magyar Öttusa Szövetségnek, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, szponzoraimnak, a médiának, szurkolóimnak, továbbá mindenkinek, aki hitt bennem és segített. ( ) Bízom benne, hogy eredményeimmel Kaposvár város, Somogy megye és Magyarország hírnevét egyaránt öregbítettem, ezzel örömet szereztem sok-sok sportszerető szurkolónak. ( ) Személy szerint köszönetet mondok szüleim mellett elsősorban azoknak a szakembereknek, akik a második családomat alkották. Ők voltak az edzőim: Ácsné Gaál Judit, Ákos Ajtony, Balaska Zsolt, Benkő Ákos, Cornides Edit, Csutorás József, Földvári Péter, Hegedűs Ferenc, Heilig Anita, Holló Mátyás, Kalmer Tram,  Komlódy Zsolt,  Korponai István, Kulcsár Antal, Légrádi József,  Magyary István, Mészöly Gábor, Pálvölgyi Miklós, Rosivall Zoltán és Varga Zoltán.”

„Sportpályafutásom alatt végig képeztem magam. Köszönettel tartozom a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának (ahol kommunikációs szakon vehettem át első diplomámat), és a Károli Gáspár Református Egyetem Jogi Karának, (ahol jelenleg negyedéves jogászhallgató vagyok), hogy össze tudtam egyeztetni tanulmányaimat az edzésekkel és a versenyekkel. Egyetemi tanulmányaim mellett angolból felsőfokú nyelvvizsgát tettem. Az élsporttól ugyan visszavonulok, de a jövőbeni hivatásom kapcsán és civilként egyaránt életem fontos része marad a sport. Hiszem, hogy a versenysportban megszerzett képességek – mint a szorgalom, a kitartás, az elszántság, az alázat – az élet számos területén kamatoznak, és ezeket másoknak is továbbadhatom.”

Videónkon az egyik utolsó öttusasikerét elevenítjük fel, amikor tavaly Marosi Ádámmal megnyerte a vegyes váltók küzdelmét a budapesti Világkupán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.