Mesterhármas nagypapakorban: tiszteleg az NHL

Lekörözte a legendás Gordie Howe-t.

Ch. Gáll András
2015. 01. 04. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha eddig bárki is kételkedett volna abban, hogy Jaromir Jágr ott van a földkerekség valaha volt öt legnagyobb hokisa között, akkor mostantól senki sem vitatkozhat ezzel a kijelentéssel. A 43. születésnapját február 15-én ünneplő kladnói szélső, aki 68-as mezszámát világ életében az 1968-as szovjet bevonulás elleni tiltakozásul viselte, szombatról vasárnapra virradóra három góllal vette ki a részét a New Jersey Devils 5-2-es győzelméből a Philadelphia Flyers ellen. Ezzel a cseh fenomén lett a legöregebb NHL-hokis, aki mesterhármast szerzett bajnoki meccsen, megelőzve a megelőzhetetlennek hitt Gordie Howe-t. Howe apó 41 éves és 217 napos volt, amikor 1969. november 2-án három gólt ütött NHL-meccsen, Jágr 42 éves és 322 napos korában vitte véghez ugyanezt a bravúrt.

Jágr jelenleg 714 NHL-gólnál tart, már csak három találat választja el attól, hogy utolérje Phil Espositót, az örök ranglista ötödik helyezettjét. Jágr 2006 óta nem ütött mesterhármast az NHL-ben, habár 2011-ben a világbajnokságon az Egyesült Államok ellen ugyancsak triplázott.

 

Jellemző Jágr klasszisára, hogy ebben a szezonban 25 pontot szerzett, ezzel vezeti az amúgy gyengélkedő Ördögöket. Íme a három szemfüles gól:

Jágr egyébként kijelentette, hogy ötvenéves koráig játszana. Első és második Stanley Kupáját 1991-ben és 1992-ben szerezte a Pittsburg Penguins legendás csapatával, minden idők legnagyszerűbb edzője, Scotty Bowman irányításával, ahol olyan klubtársai voltak, mint Mario Lemieux, Kevin Stevens, Joe Mullen, Larry Murphy, Marc Recchi, Paul Coffey, Ron Francis, Rick Tocchet, Brian Trottier és a kapus Tom Barrasso.

Jágr 1998-ban, Naganóban olimpiai bajnoki címre vezette Csehország válogatottját, 2005-ben és 2010-ben világbajnokságot nyert hazája válogatottjával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.