Veszélyes terep: ittas vezetés, ötvennapos elzárás

Szombaton Oberstdorfban folytatódik a sífutók világkupa-sorozata, a szokásosnál nagyobb tétért. A vk betétműsoraként ugyanis a német síparadicsomban kezdődik az immár hagyományosnak mondható Tour de ski „körverseny”.

2015. 01. 02. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országúti kerékpáros viadalok mintájára létrehozott versengés összetett próba, van benne minden, amitől a sífutás szép: hosszútávú, üldözéses, tömegrajtos és sprintverseny, no meg záró etapként külön csemege, „hegymászás” egy alpesi pályán.

A papírforma a norvégok sikerét ígéri. Az eddigi tíz világkupafutamból nyolcat norvég síző nyert meg, a harminc dobogós helyből pedig huszonhárom az övék. A nőknél még nyomasztóbb a fölényük. Mind a tíz vk-futamon norvég volt az első, a hatszoros olimpiai bajnok Marit Björgen ötször, Therese Johaug pedig négyszer, a dobogóra két svéd, egy-egy német, orosz és szlovén fért fel.

Mindez annak ismeretében különösen furcsa, hogy a norvég férfiak csúnyán leszerepeltek a szocsi téli olimpián, csak két érem jutott nekik Hattestad (sprint, arany) és Sundby (30 km, bronz) révén. Különösen az elmúlt évek első számú csillaga, a vancouveri játékok legeredményesebb férfi síelője, Petter Northug okozott csalódást.

A gyenge szereplést nehezen emésztette meg, májusban ittasan karambolozott, amit először tagadott, majd kénytelen volt beismerni – ötvennapos elzárásra büntették, amit még nem kellett letöltenie.
Northug sajátosan fejezte ki a véleményét minderről: az idénynyitó világkupafutamon a rajtnál hüvelykujjával félreérthetetlenül mutatott a kamera felé Ám a pályán továbbra sem leli önmagát, csupán két ezüstöt szerzett az idényben.

A Szocsiban kétszeres győztes svájci Dario Cologna még ennyit sem, csupán egy bronzot, ám a verseny háromszoros nyerteseként így is az esélyesek között számolhatunk vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.